Vineri, 11 aprilie 2014

Investitorii au rulat 1,1 milioane de actiuni Sibex in prima saptamana din aprilie

Sursa: Sibex

In ultima sedinta din saptamana 04-08 aprilie, participantii de pe piata Sibex au tranzactionat atat pe segmentul futures cat si pe cel spot.

In piata actiunilor s-a observat un interes in crestere pentru titlurile Sibex, participantii ruland 455.151 actiuni reprezentand 1,33% din capitalul social. Cotatiile au variat intre 1,53 si 1,57 lei/actiune. Inchiderea a gasit valoarea unei actiuni SBX la 1,53 lei, in scadere cu 2 bani fata de sedinta precedenta. Titlurile Sibex au fost intens tranzactionate de-a lungul intregii saptamani, volumul ajungand la 1.100.820 actiuni, o valoare de 1,66 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor, sedinta de vineri 8.04 a dus cresteri pentru produsele financiare, pe indici si aur,  in vreme ce cotatia futures a euro a evoluat pe scadere. Participantii au incheiat, pana la ora 17,40 aproape 2000 de contracte, cu o valoare de 6,5 milioane lei. Per total, in cele cinci sedinte ale saptamanii, au fost incheiate circa 12.500 de contracte cu o valoare de 45,5 milioane lei.

Pe segmentul financiar, preturile DESIF5 s-au aflat pe plus de-a lungul intregii zile, evolutia fiind una corelata cu cea din piata suport. Cresterile au determinat noi acumulari de pozitii, mai ales pe scadenta iunie in raport cu care s-au inregistrat circa 800  noi deschideri, totalul ajungand la 20.700.

La ora 17.40 cotatia DESIF5 iunie se aprecia cu 1,5%. Pentru scadenta septembrie pretul DESIF5 crestea cu 0,97% iar pentru decembrie cu 0,19%. La aceeasi ora, numarul contractelor DESIF5 depasea 1600. Simbolul DESIF5 a fost cel mai tranzactionat de-a lungul saptamanii cu circa 9500 contracte.

Cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat cresteri in contextul in care indicii burselor europene au inregistrat aprecieri importante iar cotatia futures a indicelui DJIA din SUA crestea la randul ei. Indicele american a inchis sedinta de tranzactionare de joi de la NYSE cu un minus de 17.26 puncte. Pretul petrolului a atins vineri aproape 112 dolari pe baril, dupa ce in Libia luptele au dus la afectarea a catorva campuri petrolifere. La ora 17.40, pe piata Sibex, cotatia DEDJIA_RON iunie crestea cu 30  puncte in timp ce pe scadenta septembrie cotatia avansa cu 70 puncte. Pentru finalul anului curent cotatia indicelui american castiga 60 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru cele cinci sedinte ale saptamanii a fost de peste 2000 contrcate, produsul ocupand locul doi in top.

In pofida deprecierii leului fata de euro pe piata interbancara, investitorii de pe piata derivatelor de la Sibiu au tranzactionat contractul EUR/RON pe depreciere, piata fiind de parere ca leul se va untari atat pana la finalul lunii Iunie si pana in luna septembrie al anului curent. Pentru iunie, investitorii preconizeaza un curs cu 1.07 bani mai mic, in timp ce pentru luna septembrie, cursul a coborat cu 0,96 bani. Pentru decembrie euro pierdea 1,45 bani.

In piata aurului, uncia se aprecia cu 11,2 dolari pentru scadenta aprilie si cu 11,5 pe iunie. Cotatia aurului a atins vineri recordul tuturor timpurilor, la New York si Londra, pe fondul deprecierii monedei americane dar si pe fondul temerilor legate de cresterea inflatiei si a problemelor datoriilor suverane din Europa. BCE a majorat dobanda in cursul zilei joi pentru prima data in aproape 3 ani, ca si masura de combatere a inflatiei. Moneda americana a atins cel mai scazut nivel din decembrie 2009 pana in prezent in raport cu un cos de 6 valute importante.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu