Miercuri, 22 octombrie 2014

Investitorii de la Sibex, cu ochii pe evolutia Dow Jones si a petrolului

La Sibex, penultima zi  a saptamanii a pastrat tipicul celorlalte sedinte, participantii tranzactionand cu destul de multa prudenta pana la deschiderea bursei americane, care a devenit cel mai important factor de influenta speculatorii futures. Ulterior, dupa ora 16.30, volumul a crescut ajungand la 3500 de contracte cu o valoare de aproape 29  milioane lei, conform datelor de la ora 17.30.

Pentru a doua zi la rand s-a evidentiat contractul futures pe pretul petrolului de tip Light Sweet Crude. Participantii au mizat pe cresterea pretului unui baril cu 2,10 dolari, evolutie corelata cu cea internationala. Petrolul a urcat pana la maximul ultimelor trei saptamani la New-York, pe fondul semnelor ca revenirea economica conduce la reducerea depozitelor de petrol ale celui mai mare utilizator din lume (n.r. – SUA). Numarul contractelor DEOIL_LSC incheiate pana la ora 17.30 era de 129,  insemnand echivalentul a circa 12.900 barili de petrol. Pentru contractul DEOIL_LSC de la Sibex este disponibil un Market-Maker.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut cel mai lichid, cu 1700 de contracte incheiate pana la ora 17.30 reprezentand peste 48% din volumul total. Pe toate scadentele tranzactionate cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond au avut o evolutie pozitiva, incurajata de cresterile de pe piata futures americana dar si de evolutia pozitiva a indicilor burselor europene. Pe scadenta scurta (septembrie), cotatia a crescut puternic dupa publicarea datelor din economia americana. Unul dintre principalele motive ale aprecierii bruste a fost raportul privind evolutia pietei americane a muncii, datele publicate fiind favorabile. Numarul de persoane care au solicitat ajutor de somaj saptamana trecuta a scazut la cel mai mic nivel din ultimele sapte saptamani. Departamentul Muncii a declarat joi ca cererile au scazut cu 14.000 la un total ajustat sezonier de 418.000, nivel mai bun decat previziunile analistilor. Totusi, acest total este considerat inca unul ridicat, cererile situandu-se peste 400.000 de 13 saptamani. De asemenea, o alta stire cu potential pozitiv a fost cea privind cresterea angajarilor din sectorul privat, cu exceptia segmentului sectorului agricol, unde au fost adaugate 157.000 de locuri de munca in ultima luna, mai mult decat dublul a ceea ce au prognozat economistii. In SUA, pretul  Dow Jones se afla pe plus dupa prima ora de tranzactionare pe Wall-Street. La Sibex cotatia DEDJIA_RON avea, la ora 17.30, o variatie pozitiva de 98 puncte pe scadenta septembrie. Pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012 cotatia indicelui afisa cresteri de 105 si 119 puncte.

Segmentul financiar s-a mentinut in topul lichiditatii prin simbolul DESIF5, lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17.30  se observau 1171 de contracte DESIF5. termenul scurt (septembrie), fiind preferat de investitori. Pentru acesta, cotatiile au evoluat pe crestere acumuland, la ora mentionata 1,69%. S-au mai inregistrat tranzactii si pentru scadenta de la finalul anului curent (decembrie) tendinta fiind tot una pozitiva,  cu un avans de aproape 2%, dar pe un volum mic.

In zona derivatelor pe actiuni a mai fost tranzactionat contractul pe actiunile „Fondul Proprietatea”. Volumul de transfer a fost unul destul de redus iar pretul s-a aflat pe plus pe scadenta septembrie corelandu-se cu piata suport. Cotatia de la ora 17,30 indica un castig de 0,99%. Si pe scadenta decembrie se inregistra o apreciere de usoara de 0,02%.

Pe segmentul derivatelor valutare s-a evidentiat perechea euro/dolar, cu 260 contracte realizate pana la ora 17,30. Speculatorii au mizat in cea mai mare parte a timpului pe un dolar mai puternic. Pe pietele externe euro s-a depreciat din nou fata de dolar, alunecand la minimul ultimei saptamani, in conditiile in care ingrijorarile privind datoria Greciei si posibilitatea ca aceasta tara sa fie prima din Uniune care se confrunta cu o situatie de incapacitate de plata, influenteaza o posibila crestere a dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana. Totusi, dupa ora 17.00 euro si-a revenit la Sibex, astfel ca la ora 17.30 cotatia sa crestea cu 0,15% pe scadenta septembrie.  Investitorii de pe piata au speculat prompt aceste miscari intrucat, la Sibex, contractul pe paritatea euro/dolar are avantaje multiple cum ar fi costurile foarte mici de tranzactionare, spread-ul de doar doi pipsi si lichiditatea asigurata de un Market-Maker.

Pe piata spot au fost tranzactionate 5000 de actiuni Sibex, cotatia depreciindu-se cu 3 bani, pana la 1,47 lei/titlu.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu