Luni, 31 martie 2014

Investitorii de la Sibiu au estimari negative privind evolutia leului fata de euro

La Bursa din Sibiu, a doua sedinta a saptamanii s-a caracterizat prin continuarea scaderilor pe segmentul SIF. Mai mult, acestea s-au extins si asupra zonei indicilor, mai exact asupra contractelor la termen pe indicele Dow Jones industrial Average, care au intrat sub semnul minusului dupa o perioada sustinuta de crestere, „jucatorii” anticipand deschiderea „rosie” de pe Wall-Street.

Corectiile in ceea ce priveste indicele s-au temperat ulterior, dupa ora 17,15, cand pe piata americana au aparut semnale de crestere. O evolutie negativa a inregistrat si leul in piata derivatelor valutare, unde moneda unica europeana s-a apreciat fata de moneda nationala, urmand cursul monedelor din regiune care au slabit in corpore fata de euro, pe fondul turbulentelor din Grecia.

Raportat la evolutia euro, s-a observat intarirea monedei unice atat pe termen scurt cat si lung, conform cotatiilor de 4,1320 lei pentru iunie si 4,1690 lei pentru decembrie, conturate dupa cresteri de 0,63 si 1,15 bani.

In aceste conditii de piata s-a putut observa o tendinta de crestere a prudentei participantilor care, pana la ora 17:15, au incheiat 2.351 contracte cu o valoare de 8,4 milioane de lei.

„Piata s-a linistit la un nivel scazut in conditiile in care investitorii asteapta rezultatele adunarilor generale si raportarile companiilor care vor avea loc in aceasta saptamana. Chiar si asa, variatiile negative au continuat sa aduca profit vanzatorilor, care au ajuns la castiguri intre 14 -16 % pe DESF5, iunie si septembrie conform diferentelor dintre minimul si maximul zilei si circa 10 % pe Dow Jones iunie”, a explicat un broker.

Pe scadenta scurta s-au inregistrat cele mai bune volume de transfer, remarcandu-se DESIF 5 cu 1.665 contracte, adica 90 % din cele 1,84 milioane de actiuni SIF5 schimbate intre vanzatori si cumparatori. Cotatia DESIF 5 iunie a inchis la 1,8635 lei, in scadere cu 2,15 bani, iar cea a DESIF5 septembrie la 1,9350 lei, in minus cu 2,5 bani.

De-a lungul zilei investitorii au luat in vizor si piata spot Sibex unde au fost tranzactionate 3.000 de actiuni SBX la pretul de 1,91 lei/titlu.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex).

Lasati un comentariu