Miercuri, 26 februarie 2014

Investitorii dezamagiti isi dirijieaza atentia inspre reuniunea Fed

In Grecia se promit noi masuri de austeritate, CDU pierde din nou alegerile

Noile declaratii de implicare si responsabilitate in privinta deficitului Greciei nu au convins, venind dupa o reuniune a zonei Euro la care participarea extraordinara a unui inalt oficial american nu a oferit decat un pretext pentru schimburi de replici acide. In esenta, europenii au respins planul american de stimulare a economiei, precizand ca tocmai deficitele excesive au produs criza din prezent. In privinta largirii fondului EFSF, unii oficiali au lasat o portita deschisa. Dar cu numai doua saptamani inaintea unui vot in Parlament privind participarea la salvarea unor state europene, coalitia cancelarului german a suferit o noua infrangere in alegerile regionale, slabindu-i pozitia. Investitorii au penalizat din nou slaba coeziune si vointa pentru un raspuns politic unitar si agresiv in randul oficialilor europeni.

Obama propune taieri de 3 trilioane de dolari in 10 ani

Presedintele SUA urmeaza sa anunte un plan pentru reducerea deficitului public cu peste 3 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani, intr-o incercare de a-si reface o parte din baza de sustinatori decimata de performanta economica slaba. In cadrul recomandarilor pe care le face comitetului cu atributii in aceasta privinta vor fi si majorari de taxe de 1,5 trilioane de dolari, in mare parte aplicabile celor cu venituri mari si companiilor, preluand o parte din sugestiile unui dintre cei mai bogati oameni din lume – investitorul Warren Buffett. Desi cifrele sunt peste cele vehiculate anterior, planul ar putea intampina cel mai probabil o rezistenta apriga din partea republicanilor, care vizeaza exclusiv reduceri de cheltuieli, inclusiv prin taieri masive ale programelor de sprijin medical si asistenta sociala. Situatia de nehotarare a pregatit pietele pentru o corectie negativa, din nou amplitudinile fiind mai mari in Europa decat in SUA. Asteptarile pentru rezultate bune in noul sezon au tinut din nou indicele Nasdaq pe o pozitie relativa mai buna, cu scaderi procentuale aproape la jumatate fata de cele ale pietei din Germania.

Dupa episodul favorabil bazat in principal pe anticipare de dinainte de weekend, realitatea a parut mult mai dura. Sperantele investitorilor se vor indrepta mai ales inspre miercuri seara, cand Fed ar putea anunta noi masuri de sprijin monetar. In lipsa acestora, presiunea vanzatorilor ar putea redeveni irezistibila.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu