- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Investitorii ignora stirile negative si cauta actiuni cu evaluari atragatoare

Posted By admin On 25 mai 2012 @ 9:58 In Piete globale | No Comments

[1]

Sursa: BT AM

Bursele europene (+1.1%) au avut o evolutie interesanta joi si au inchis in crestere cu toate ca prima estimare a rezultatului sondajelor PMI din zona euro, Germania si Franta in mai au indicat o contractie a economiei zonei euro dupa ce indicatorul a scazut la cel mai scazut nivel din iunie 2009. Totusi, avand in vedere divergenta dintre indicatorul PMI si datele despre PIB in T1 in zona euro (PMI sugera -0.3% trimestrial, PIB-ul a fost neschimbat) ne asteptam ca scaderea economica din T2 sa fie mai redusa decat -0.5% cat sugereaza acum indicatorul si sa fie mai apropiata de -0.2%. Mai mult, nici macar stirea ca Syriza in Grecia ar putea sa stranga 30% din voturile populatiei si sa obtina primul loc la alegerile de luna viitoare si sa opreasca astfel continuarea programului de reforma impreuna cu UE-FMI-BCE nu a afectat sentimentul din piata. Prima publicare a indicatorului PMI in SUA a indicat o incetinire a cresterii economice in luna mai, insa ramane clar in teritoriu expansionist, in timp ce cererile saptamanale de ajutor de somaj au ramas constante la 370 mii. Indicele S&P 500 a castigat 0.1%.

Indicele ATX (+0.7%) a evoluat in ton cu bursele din regiune joi datorita cumpararilor pe Erste (+1.4%) si Vienna Insurance (+2.5%), in timp ce vanzarile pe Immofinanz (-1.5%) au limitat avansul indicelui.

Clasele de active divergente sugereaza incertitudine ridicata in piata

Bursele europene vor deschide mixt spre neschimbat vineri inaintea datelor despre increderea consumatorilor in mai multe state din zona euro in contextul ingrijorarilor in legatura cu alegerile din Grecia. Se observa o divergenta a evolutiei intre diferitele clase de active in ultimele zile, unde moneda euro a fost foarte slaba si este aproape de minimele ultimilor doi ani fata de dolar, in timp ce actiunile si obligatiunile au ramas relativ constante sau s-au apreciat.

Macroeconomie: EU: Vineri se vor publica date despre increderea consumatorilor in Germania in iunie (GfK, 5.7), si in Franta in mai (88). Vanzarile retail din Italia ar putea sa scada cu 0.2% lunar in martie. SUA: Increderea consumatorilor masurata de Universitatea Michigan ar trebui sa ramana constanta fata de prima estimare in mai.

Eveniment: Vineri vom avea mai multe discursuri a unor oficiali ai Bancii Centrale Europene, ai altor banci din zona euro si a unor membri ai Federal Reserve. Presedintele UE, Herman Van Rompuy va vizita Slovenia.

Piata locala

BET scade din nou

Indicele BET a pierdut ieri 0.6% pe o valoare de tranzactionare de RON 12.8 milioane datorita scaderilor pe BRD (-1.4%), Fondul Proprietatea (-1.2%) si Banca Transilvania (-1.1%). Actiunea BRK (+8.9%) a crescut dupa ce Banca Transilvania a raportat o detinere de 6.9% din firma de brokeraj, pachetul de actiuni fiind garantia unui credit acordat de banca si care nu a mai fost rambursat.

La SIF Muntenia (+0.5%) doi actionari au solicitat ca la AGA de la inceputul lunii iulie sa fie supusa la vot schimbarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.

Statul ia 417 milioane pe 8 ani

Randamentul la emisiunea de ieri de obligatiuni cu scadenta in 2020 a fost de 6.4%, apropiat de unde se tranzactioneaza pe piata secundara. Suma imrpumutata a fost mai mica decat suma ceruta de stat (RON 500 milioane) iar oferta bancilor a fost de RON 906 milioane.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei [2]

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/investitorii-ignora-stirile-negative-si-cauta-actiuni-cu-evaluari-atragatoare/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/05/evolutii.jpg

[2] Banca Nationala a Romaniei: http://www.bnr.ro/Emisiuni-pe-piata-primara-5651.aspx

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.