Luni, 31 martie 2014

Investitorii in fonduri au adus in T2 de doua ori mai putini bani decat in primul trimestru

Sursa: AAF

Industria fondurilor mutuale din Romania si-a incetinit avansul in trimestrul al doilea (T2) al acestui an, in conditiile in care activele fondurilor deschise au crescut cu circa 3%, iar subscrierile nete au fost la jumatate fata de primul trimestru, potrivit datelor oferite de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Valoarea activelor fondurilor deschise a ajuns la finele lunii iunie la 4,6 miliarde de lei, in crestere cu 39% fata de 2009.

Cea mai mare pondere din valoarea totala a activelor o aveau la finele primului semestru fondurile monetare (57,8% – sapte fonduri), fiind urmate de cele cinci fonduri de obligatiuni, care cu o pondere de 19,1%.

Fondurile de actiuni si cele diversificate au fost de altfel si singurele fonduri din care investitorii si-au retras din bani in trimestrul al doilea.

Astfel, fondurile monetare au avut subscrieri nete de 228,8 milioane de lei, fondurile de obligatiuni au atras 96,3 milioane de lei, in timp ce investitorii au retras 9 milioane de lei din fondurile diversificate si 8,2 milioane de lei din fondurile de actiuni.

Fondurile diverisificate si cele de actiuni continua sa aiba o cota scazuta, cele 36 de fonduri acoperind impreuna 10,8% din totalul activelor.

In ceea ce priveste numarul persoanelor care investesc in fonduri, la finele lunii iunie, fondurile deschise de investitii aveau 198.406 investitori, in crestere cu circa 10% fata de luna martie. In total, numarul investitorilor in fonduri ajungea la finele lunii trecute la aproape 290.000, fata de 272.238, la finele primului trimestru.

Cel mai mare administrator de fonduri dupa prima jumatate a anului ramane Erste Asset Management, compania avand sub administrare active in valoare de 2,16 miliarde de lei, si o cota de piata de 46,3%. Pe locul doi se plaseaza Raiffeisen Asset Management, cu active in valoare de 1,52 miliarde de lei, urmata de BRD Asset Management cu 0,42 miliarde de lei.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu