Joi, 16 ianuarie 2014

Investitorii, interesati de optiunile DESIF5

La Sibiu Stock Exchange, scaderile au dominat in cea mai mare parte a timpului in cea de a doua sedinta a saptamanii, sub influenta evolutiilor de pe pietele internationale,  indicii burselor din Europa inregistrand corectii.

Scaderile s-au observat pe cele mai lichide instrumente, anume derivatele pe actiunile SIF Oltenia respectiv pe indicele Dow Jones. Cu toate acestea, dupa deschiderea de pe Wall-Street, cotatiile futures ale Dow Jones au dat semne usoare de revenire. Investitorii au fost ceva mai prezenti  piata comparativ cu prima zi a saptamanii, intensitatea la tranzactionare crescand comparativ cu ziua anterioara. Ca urmare, imediat dupa ora 17.45, numarul contractelor incheiate era de peste 3000 cu o valoare de 12,7 milioane lei.

Segmentul financiar s-a mentinut cel mai lichid cu 1800 de contracte DESIF5 realizate pana la ora mentionata. Participantii au pus preturile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadentele tranzactionate cu minime atinse dupa pranz, mai exact in jurul orelor 14-15. La ora 17.45 cotatia DESIF5 iunie se afla pe minus, pierzand 2,48%. Pentru septembrie DESIF5 scadea cu 1,7%. Pentru decembrie se observa o  scadere mult mai moderata, de doar de 0,07% iar pentru prima scadenta trimestriala din 2012 o  corectie de 2,09%.

Pentru DESIF5 a fost o zi buna si din perspectiva  volumului optiunilor. In urma corectiilor de pret din ultima perioada, investitorii au preferat sa investeasca in optiuni cu scadenta apropiata, gasind oportun momentul de a atrage aceste instrumente la preturi deosebit de atractive. Astfel, pentru intervalul de sapte saptamani ramase pana la scadenta, orizontul investitorilor a mers pentru DESIF5 pe o plaja a preturile de exercitare cuprinse intre 1,3 si 1,75 lei pentru o actiune. Costurile comparatorilor s-au ridicat intre 3,5 bani actiunea la pretul de exercitare de 1,7 si 1,75 lei, si 26 bani pentru optiunea de tip Call de 1,3lei actiunea.

In sectorul derivatelor pe indici, cotatia futures de la Sibex a Dow Jones s-a aflat pe minus in majoritatea timpului. Apoi, dupa deschiderea de la NYSE, cotatia pe termen scurt a fluctuat, intrand chiar pe teren pozitiv. Pe plan global, actiunile au dat semne se slabiciune in conditiile in care investitorii si-au indreptat atentia spre o serie de stiri economice programate pentru urmatoarele zile. De asemenea banca centrala a Indiei a ridicat ratele dobanzilor pentru a tine sub control inflatia. Totodata, tendinta de intrare pe minus de pe pietele lumii a confirmat faptul ca euforia din creata de moartea lui Osama bin Laden a trecut, investitorii fiind mult mai interesati de starea de recuperare economica globala si perspectivele pentru ratele dobanzilor.

Pe piata sibiana, la ora 17.45, cotatia indicelui DJIA se deprecia cu doar 4 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie crestea usor cu 2 puncte. La aceeasi ora investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta Decembrie 2011, cotatia pe aceasta indicand un plus de 35 puncte.

Participantii au mai tranzactionat si pe piata aurului respectiv a derivatelor pe petrol, cotatiile indicand o scadere cu 32,2 dolari a unciei pe scadenta iunie respectiv o diminuare cu 1,655 a cotatie barilului pe acelasi termen.

Pe segmentul spot s-a remarcat un interes in crestere pentru titlurile Sibex, inregistrandu-se schimburi cu 107.295 de actiuni. Cotatia SBX s-a mentinut la valoarea de 1,6 lei/actiune.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu