Vineri, 11 aprilie 2014

Investitorii obliga Rezerva Federala

Evolutia recenta a dobanzilor bondurilor guvernamentale americane sugereaza ca asteptarile generale integreaza gradual o noua campanie de relaxare monetara cantitativa in SUA.

Ipoteze macro-globale curente, adnotate cu evolutia pietelor implicate in perioada care a trecut de la formularea ipotezelor:

  • bursele de actiuni dintr-o serie de economii asiatice emergente (Hong Kong, Taiwan, India, Indonezia, Coreea de Sud, Singapore, Malaysia, Thailanda) pot afisa cresteri suplimentare ale cotatiilor la nivelul celor mai importanti indici compoziti (de la mijlocul lunii august; apreciere medie de 9,58%)
  • o serie de valute emergente (randul sud-african, realul brazilian, dolarul australian, dolarul neozeelandez) pot inregistra aprecieri suplimentare in fata dolarului american (de la mijlocul lunii septembrie; apreciere medie de 4,28%)
  • marfurile cu utilizare intensiv industriala si agricola precum si metalele pretioase raman in gratia cumparatorilor (de la mijlocul lunii septembrie; apreciere medie de 3,49% pentru DB Commodity Index, DB Agriculture Fund si DB Precious Metals)
  • pretul actiunilor Potash Corp. poate inregistra o apreciere suplimentara (de la inceputul lunii septembrie; depreciere de 4,02%)

Dolarul american continua sa alunece. Cotatiile aurului si argintului au explodat din nou. Bursele emergente de actiuni raman in gratia cumparatorilor.

Simt pentru prima data ca pariul macro-global pe care l-am initiat la mijlocul lunii august – plecand de la ideea unei noi miscari a capitalurilor dinspre „centrul” denominat in dolar american catre “periferiile” emergente, context in care Rezerva Federala asigura din nou lichiditate exceptionala la costuri exceptional de mici iar China redevine liderul cresterii economice la nivel global – ar putea fi mai important decat credeam initial. In masura in care recunoasterea tabloului macro rezumat mai sus devine tot mai larga, aprecierile cotatiilor burselor internationale de actiuni si de marfuri si ale valutelor emergente sincronizate cu deprecierea dolarului american se pot accelera.

Singura expunere in legatura cu care nu m-am mai simtit confortabil pe parcursul ultimelor zile a privit ipoteza unor corectii negative ale cotatiilor bondurilor guvernamentale americane si germane cu scadenta la 30 de ani formulata la inceputul lunii trecute. Am decis sa renunt, cel putin temporar, la aceasta expunere.

Este adevarat ca rezultatul negativ generat de bonduri (-1,96%) este nesemnificativ in raport cu balanta pozitiva interimara la nivelul celorlalte ipoteze de lucru, dar pentru mine nu asta conteaza in mod esential. Ceea ce conteaza este sa inteleg de ce rezultatul generat de bonduri a fost negativ.

A fost opinia mea in ultimele saptamani ca nu exista inca un consens la nivelul Rezervei Federale in privinta angajarii institutiei intr-o noua campanie de relaxare monetara cantitativa. Dar asteptarile investitorilor s-au aglomerat in directia opusa. Ma intreb, sunt aceste asteptari deja prea mari pentru ca Rezerva Federala sa-si permita sa le dezamageasca pe 3 noiembrie? Unul din obiectivele unei relaxari monetare cantitative este sa reduca dobanzile pe termen lung, asupra carora banca centrala are de regula un control mai redus. Daca publicul a integrat deja aceasta perspectiva, dar Rezerva Federala refuza sa onoreze asteptarile, dobanzile bondurilor guvernamentale americane cu scadente pe termen mediu si lung ar putea exploda.

Ma intreb de asemenea daca nu cumva raportul de forte din interiorul Rezervei Federale s-a modificat recent, si unii jucatori mari stiu asta. A complicat socotelile Rezervei Federale anuntul de ieri al Bancii Japoniei care marcheaza practic capitularea bancii centrale nipone in fata tentatiei unei abordari cantitative?

Prea multe intrebari pentru ca cel putin pe termen scurt sa mai fiu tentat sa urmaresc posibilitatea unor corectii negative ale cotatiilor bondurilor guvernamentale. De altfel, s-ar putea sa devin curand tentat sa pariez pe scenariul unor aprecieri suplimentare.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu