Marti, 01 aprilie 2014

Investitorii reactioneaza la cresterea randamentului obligatiunilor in Italia si Spania

Bursele europene au deschis sedinta de marti in scadere pe masura ce atentia investitorilor s-a tintit asupra randamentului in crestere la care se finanteaza Italia, Spania si Franta, insa datele despre produsul intern brut in zona euro (+0.2% trimestrial) si anuntul ca Mario Monti va anunta componenta noului guvern al Italiei miercuri au ridicat piata si au facut ca indicii sa inchida cu o scadere mai mica. Indicele FTSEurofirst 300 (-0.5%) a incheiat sedinta de tranzactionare departe de minimele zilei (-1.8%). Indicele american S&P 500 (+0.5%) s-a apreciat dupa datele mai bune macroeconomice despre vanzarile retail si rezultatul pozitiv al unui sondaj privind evolutia industriei in zona New York.

Ingrijorarile in legatura cu Spania si Franta se adancesc

Bursele internationale scad miercuri dimineata datorita ingrijoarilor de contagiune a crizei datoriilor suverane dinspre Italia si Grecia spre Spania si Franta.

Burse/Futures: Asia: Nikkei (-0.9%), Hang Seng (-1.2%), China CSI 300 (-2.7%). Europa: FTSE (-0.5%), DAX (-0.9%), CAC (-0.5%). SUA: S&P 500 (-0.8%) (date la 9:57).

Macroeconomie: EU: Miercuri asteptam datele despre inflatie in zona euro in octombrie care ar trebui sa indice faptul ca preturile au crescut cu 0.3% fata de luna precedenta, iar inflatia a ramas constanta la 3% fata de anul precedent. Banca Angliei va publica azi raportul asupra inflatiei, interesant de urmarit in contextul cresterii preturilor cu 5% fata de anul precedent in octombrie. SUA: Inflatia in SUA ar trebui sa se reduca in octombrie la 3.7% de la 3.9% in septembrie. Productia industriala in septembrie ar trebui sa inregistreze o crestere de 0.4% in octombrie.

Eveniment: Portugalia va emite certificate de trezorerie la 3 si 6 luni in valoare de €0.75-€1.5 miliarde. Mario Monti este asteptat sa prezinte propunerea pentru noul cabinet al Italiei presedintelui, pasul urmator fiind un vot de incredere in ambele camere ale Parlamentului italian; votul ar trebui sa aiba loc pana pe 18 noiembrie. Parlamentul Greciei va acorda azi cel mai probabil votul de incredere noului guvern Papademos si ii va acorda un mandat de trei luni.

Piata locala

BET-FI creste cu 6% pe volum ridicat

Aparitia informatiei ca in 22 noiembrie va fi discutata in Camera Deputatilor modificarea pragului de detinere la SIF-uri a determinat cresterea acestora, in medie cu 8.4%, mai ales in a doua parte a sedintei de tranzactionare. Avansul indicelui a fost temperat de evolutia negativa a Fondului Proprietatea (FP, RON 0.448, -0.1%). Valoarea de tranzactionare totala a fost de RON 50.4 milioane, cu peste 60% mai mare decat media din saptamana precedenta. Raportul dintre actiunile in crestere si cele in scadere a fost de 13 la 11.

Produsul intern brut creste in T3 pe baza recoltei agricole foarte bune

Datele semnal publicate de catre INS privind evolutia produsului intern brut in Romania in al treilea trimestru al anului au surprins piata si au indicat o crestere trimestriala de 1.9% (ajustat sezonier) si una anuala de 4.4%. Datele indica o accelerare de la cresterea de 0.2% (as) trimestriala si 1.4% anuala din T2 si marcheaza cel mai alert ritm de crestere din ultimii 3 ani. Asteptarile noastre erau pentru o crestere trimestriala de 0.8% (as) si una anuala de 2.6%, mai mari decat cele dintr-un sondaj Bloomberg (2.3% anual) si unul realizat de Reuters (1.8% anual, 0.7% trimestrial).

Institutul National de Statistica va publica detalii despre componente abea pe 6 decembrie, insa cel mai probabil contributia principala a venit din partea productiei agricole foarte bune. Exporturile nete au contribuit cel mai probabil pozitiv la cresterea PIB avand in vedere ca rata de crestere a exporturilor a fost mai mare decat cea a importurilor, sub influenta pozitiva a evolutiei EURRON. Productia industriala a crescut cu 1.6% trimestrial in T3. Sezonul agricol foarte bun a redus nivelul inflatiei in T3 si a impulsionat cel mai probabil consumul, cu toate ca vanzarile retail au ramas la un nivel modest (+0.2% trimestrial) si au crescut in principal datorita cresterii comertului cu carburanti (+4% trimestrial).

Consideram ca ritmul foarte ridicat de crestere anuala (+4.4%) este partial rezultatul unui efect de baza; in anul 2010 o buna parte din recolta agricola a fost inregistrata intarziat, in al patrulea trimestru in loc de al treilea, datorita inundatiilor de peste vara care au intarziat recoltarea. Aceasta influenta se va simti si pe datele din trimestrul patru, unde vom vedea cel mai probabil un ritm de crestere anual mai scazut si o posibila scadere trimestriala a PIB.

Cifrele publicate azi pun presiune asupra proiectiei noastre pentru crestere economica in 2011 (+1.5%) si 2012 (+2.5%), si astfel le marcam pentru revizuire in perioada urmatoare.

Posibile probleme de concurenta pentru Petrom

Petrom a primit un raport de investigatie din partea Consiliului Concurentei privind o pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta. Concluziile investigatiei Consiliului Concurentei,inclusiv posibilele sanctiuni, vor fi cuprinse in decizia finala a Consiliului Concurentei, care va fi emisa dupa formularea raspunsului OMV Petrom si dupa audierea in fata Consiliului Concurentei. In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Scadere de cifra de afaceri pentru Zentiva in T3

Cifra de afaceri a companiei in perioada iulie-septembrie (T3) a fost de RON 62.5 milioane in scadere cu 16% fata de perioada similara din 2010. In aceeasi perioada profitul din exploatare s-a redus cu 59% iar profitul net cu 62%. Pe primele 9 luni cifra de afacei s-a redus cu 9% iar profitul net cu 27%.

Rezultat operational mai bun dar pierdere neta pentru Broker in T3

Cifra de afaceri a firmei de brokeraj SSIF Broker a crescut fata de T3 2010 cu 40% la RON 0.7 milioane iar pierderea operationala s-a redus cu 53% la RON 1 milion. Pe total firma a inregistrat o pierdere neta de RON 1.5 milioane comparativ cu un profit  net de RON 0.7 milioane datorita rezultatului financiar.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu