Duminica, 20 aprilie 2014

Investitorii renunta la aur in perioada de criza. Care este alternativa?

Investitorii vand tot pe timp de criza, chiar si aur. Metalul galben s-a depreciat cu 11-12% in ultimele 3 luni, cand un nou val de panica a lovit pietele financiare. In goana dupa lichiditate si stabilitate, yenul japonez si dolarul american au castigat 10, respectiv 7 puncte procentuale.

In aceasta perioada, aurul si-a pierdut statutul de refugiu in ciuda aversiunii fata de risc cauzata de criza deficitelor. Declinul aurului a inceput in momentul in care Rezerva Federala a eliminat speculatiile unei noi runde de masuri stimulente, distructive pentru dolar. In acest moment, investitorii considera aurul un activ de risc, chiar daca anterior juca rol de refugiu suprem alaturi de franc, atrangand fluxul de capital panicat la nivel global.

Tendinta actuala este vazuta de Deutche Bank drept temporara: “Intr-un mediu in care dobanda reala este negativa iar riscul investitional ridicat, ne asteptam la o crestere a cererii pentru aur. Perioada recenta a aratat ca aurul este vulnerabil in conditiile unui dolar puternic, dar se poate vorbi de un bubble doar cand uncia atinge 2.170 USD”. Renumita institutie financiara se asteapta ca aversiunea fata de risc sa se mentina in 2012 si sunt convinsi ca aurul va evolua pozitiv.

Per total insa, 2011 a fost un an favorabil investitorilor in aur, devansand clar cu o apreciere de 20% cele mai puternice valute, yenul japonez cu 6% si francul cu doar 2%. Euro si dolarul au avut o evolutie neutra in acest an.

Analistii Admiral Markets considera ca goana dupa lichiditate si stabilitate va fi tema dominanta in 2012 si nu goana dupa aur. Aurul inca nu a corectat suficient iar pe termen scurt si mediu trendul este descendent, pe termen lung ramanand a fi unul pozitiv cat timp uncia nu scade sub 1550 USD. Este evident ca evolutia este invers corelata cu perspectivele de randament ale dolarului, care in acest moment sunt neutre pana la jumatatea lui 2013.

Doar daca Rezerva Federala indica o noua diluare a monedei pentru acoperirea deficitului dolarul va redeveni o valuta de tranzit iar o mare parte din cash-ul provenit din vanzarea activelor va fi convertit in aur pentru protectie.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar Admiral Markets

Lasati un comentariu