Vineri, 04 aprilie 2014

Investitorii romani s-au lasat cuceriti de structuratele pe indicele DAX

Valoarea tranzactiilor cu produse structurate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la peste 13 milioane de lei (circa trei milioane de euro) in primele trei luni de la lansarea acestui segment, preferatele investitorilor romani fiind certificatele care au ca activ suport indicele german DAX, cu o pondere de 63% din totalul valorilor de tranzactionare inregistrate, potrivit unui comunicat BVB.

Media zilnica tranzactionata corespunzatoare celor 3 luni calendaristice se ridica la peste 50.000 euro, in timp ce volumul mediu zilnic a inregistrat un nivel de peste 4.500 certificate.

“In calitate de furnizor de lichiditate si unul din promotorii produselor structurate in Romania am fost martorii cresterii interesului investitorilor pentru aceste instrumente financiare. Desi la finalizarea proiectului de implementare ne-am propus ca anul 2010 sa fie in principal unul de educare a investitorilor, constatam cu placuta surprindere ca volumele tranzactionate tind sa devina tot mai semnificative. Odata cu cresterea volumelor tranzactionate am constatat ca exista un inters mare pentru diversificarea activelor detinute in portofolii de catre investitori” a declarat Valerian Ionescu, seful departamentului vanzari instrumente financiare din cadrul BCR, furnizor de lichiditate pentru produsele structurate ale Erste Bank Group AG.

Certificatele turbo listate la Bursa din Bucuresti au ca activ suport aurul, petrolul si principalul indi­ce bursier german, DAX.

La BVB sunt listate certificate de investii si certificate turbo, avand active suport indicii ROTX, DAX, S&P500, EuroSTOXX50, aur si contracte futures pe petrol. In prezent sunt  disponibile la tranzactionare 8 certificate turbo si 12 certificate index.

In cazul certificatelor turbo, castigul potential al investitorilor este nelimitat daca estimeaza corect evolutia activului su­port. Acest lucru este posibil datorita existentei efectului de levier. Astfel, daca pretul activului suport se majoreaza, pretul certificatului Turbo Long va creste, iar cel al Turbo Short va scadea mult mai rapid decat cel al activului suport ca urmare a efectului de levier.

Produsele de investitii structurate au devenit tot mai populare in Europa, pentru ca permit investitorilor diversi­ficarea portofoliului si obtinerea unor castiguri mari, daca intuiesc directia co­recta a activelor suport de la baza lor.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. george spune:

    Reclama e sufletu’ comertului. Lichiditatea derivatelor pe BVB e o poveste fara de succes deocamdata. Pana si pe Sibex misca doar 2-3. Dar inteleg efortul de marketing…

Lasati un comentariu