Vineri, 11 aprilie 2014

Investitorii Sibex au estimat un pret de 107,5 dolari/barilul de petrol Light Sweet Crude

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, scaderile au dominat in cea mai mare parte a timpului, influentele internationale resimtindu-se din plin. Cu toate acestea, pe segmentul financiar, au existat şi semnale de creştere. Acesta evolutie a avut ca efect aparitia unei stari de prudenta a investitorilor care, pana la ora 17.15 au incheiat 2800 contracte, cu o valoare de 8 milioane de lei, volum aflat totuşi in urcare comparativ cu ziua precedenta.

Majoritatea participantilor au stat cu ochii pe pietele financiare externe pentru a intrezari semnele unei directii viitoare de evolutie, in contextul in care bursele de pe mapamond au dat semne de slabiciune, dupa ce Banca centrala a Chinei a ridicat dobanda cheie pentru imprumuturi şi dupa ce agentia de rating Moody’s a micşorat ratingul datoriilor Portugaliei. De asemenea, s-a resimtit din plin şi influenta creşterii pretului petrolului ca urmare a framantarilor din Orientul Mijlociu.

Aprecierea pretului petrolului pe plan global a determinat şi speculatorii Sibex sa intre la tranzactionare pe contractul futures ce are ca activ suport petrolul de tip Light Sweet Crude. Participantii au realizat 13 contracte DEOIL_LSC pe scadenta mai, estimand un pret de 107,5 de dolari pe baril, dupa o scadere de 0,78%. Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractului futures DEOIL_LSC este ca ofera investitorilor autohtoni oportunitatea de a specula evolutia pretului petrolului, in lei.

Pe segmentul financiar, participantii de pe piata futures sibiana au pus „miza” pe roşu in cea mai mare parte a timpului, preturile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadentele, cu minime atinse in prima parte a sesiunii. Totuşi, dupa ora 16.00, cotatiile  DESIF5 au dat uşoare semne de revenire, reuşind sa treaca in teritoriu pozitiv pentru iunie dar şi pentru septembrie, cu amplitudini reduse. La ora 17,15 cotatia DESIF5 iunie se afla pe plus caştigand doar 0,15%. Pentru septembrie DESIF5 creştea cu 0,11%. Nivelul destul de redus al variatiilor indica o stare de nehotarare care predomina in piata. Pentru decembrie se observa o  scadere de 1,41% iar pentru prima scadenta trimestriala din 2012 o  corectie de 0,53%.

In sectorul derivatelor pe indici, cotatia futures de la Sibex a Dow Jones s-a aflat pe minus pe termen scurt şi mediu. Investitorii au tranzactionat in contextul in care indicii burselor europene au scazut, pretul petrolului situandu-se in jurul maximului ultimelor 30 de luni. Şi in SUA cotatia futures a indicelui DJIA a scazut investitorii preconizand o deschidere negativa a pietei la NYSE, care de altfel a şi avut loc. Pe piata sibiana,  la ora 17,15, cotatia indicelui DJIA se deprecia cu 33 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie scadea cu 35 puncte. La aceeaşi ora investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta Decembrie 2011, cotatia pe aceasta indicand un plus de 10 puncte. Pe scadenta Martie 2012 investitorii tranzactionau indicele la un pret ce in minus de 200 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, investitorii au tranzactionat pe scadenta scurta (iunie) dar şi pe septembrie, mizand pe scaderea euro. La ora 16,30 cotatia monedei unice pentru vara lui 2011 era de4,1107 lei, in minus cu 0,35 bani. Leul a continuat sa caştige teren şi  conform cursului BNR, acesta coborand la 4,1147 lei/euro şi apropiindu-se din nou de pragul de 4,1 lei.

In aria derivatelor pe aur cotatia metalului pretios pe scadenta aprilie inregistra un minus de 4.5 dolari/uncie.

Pe piata spot au fost tranzactionate 42.010 actiuni Sibex, cotatia depreciindu-se cu 7 bani, pana la 1,48 lei/titlu.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu