Luni, 08 decembrie 2014

Ioan Cuzman: Piata va mai cadea si nu doar din cauza a ceea ce s-a intamplat in Japonia

Seful SIF1 spune ca SIF-urile nu ar trebui sa se comporte ca niste “haiduci” cu austriecii de la Erste

Actiunile principale listate la Bursa de la Bucuresti (BVB) au inregistrat unele dintre cele mai mari cresteri la nivel mon­dial de la inceputul anului, in­dicele BET ocupand locul al patrulea in­tr-un top calculat pe baza perfor­mantelor a 79 de piete, potrivit datelor firmei de investitii Bespoke Investment Group. Cu toate acestea, unii dintre administratorii de investitii de pe plan local se asteapta ca actiunile romanesti sa sufere o corectie mai puternica pe par­cursul anului.

SIF Banat Crisana a surprins recent investitorii, anuntand o majorare cu 50% a dividendului pe care inten­tio­neaza sa il acorde investitorilor fata de valoarea prezentata initial. Decizia a fost luata, potrivit administratorilor so­cietatii, in­clusiv ca urmare a discutiilor cu unii dintre actionarii SIF, nemul­tumiti de valoarea mai modesta a acelui dividend in comparatie cu ceea ce ofera celelalte SIF-uri.

„Am avut o discutie cu unii actionari, care nu erau multumiti de faptul ca dividendul de la noi era cel mai slab dintre cele oferite de SIF-uri. Dupa aceea, s-a analizat in sedinta Con­siliului de administratie si s-a hotarat sa se majoreze dividendul. Trebuie sa re­cu­nosc insa ca nu am fost foarte in­can­tat, deoarece cred ca societatea ar trebui sa aiba mai multe resurse pentru a in­vesti”, a declarat Ioan Cuzman, prese­dintele SIF Banat Crisana. El nu a dorit sa mentioneze cine sunt actionarii care au cerut marirea di­vi­dendului, precizand doar ca nu fac parte din grupul Banca Transilvania, cu care a avut un conflict puternic in ultimii ani.

Cuzman considera ca dez­echilibrele la nivel global nu s-au rezol­vat inca, ceea ce va afecta si evolutia Bur­sei romanesti.

„Piata va mai cadea si nu doar din cauza a ceea ce s-a in­tamplat in Japonia. Noi asteptam sa vedem cand se va echilibra cu ade­va­rat”, spune seful SIF Banat Crisana.

Bursa de la Bucuresti are a patra crestere la nivel mondial

De la inceputul anului, Bursa de la Bucuresti ocupa locul al patrulea in­tr-un top al performantelor de pe 79 de piete, cu o crestere de 9,35% la nivelul indicelui BET. Castiguri mai bune au adus doar bursele din Bulgaria (19,84%), Grecia (13,94%) si Serbia (11,18%). Pietele dez­voltate, precum Statele Unite, Ma­rea Britanie, Germania sau Franta, sunt toa­te pe minus in acest an.

Analistii firmei de investitii Bes­poke Investment Group noteaza ca pietele de actiuni au fost lovite pu­ternic, incepand din 18 februarie, cand Bursa americana a atins varful pe ac­tualul trend de cres­tere. Media va­riatiilor de la inceputul anului ale celor 79 de piete analizate a devenit negativa (-2,2%), in timp ce media per­for­mantelor dupa 18 februarie este chiar mai slaba, respectiv minus 4,38%. Japonia a scazut cel mai mult in ultima luna, din cauza evenimentelor dra­matice care au afectat aceasta tara, Bursa de la Tokyo avand un declin de peste 16%.

Germania si Franta se afla pe lo­curile 2 si 3, cu declinuri de 12,29% si, respectiv, 11,08%. Bursa de la Bucuresti a reusit totusi sa aiba una dintre cele mai bune performante si dupa 18 fe­bruarie, ocupand locul al saptelea in top, cu un plus de 1,6%.

Planurile privind actiunile de la BCR

Presedintele SIF Banat-Crisana a spus ca  societatea pe care o conduce urmareste cu mare atentie companiile de energie, unde vede un potential semnificativ pe termen lung, deoarece in viitor vor creste preturile la toate formele de energie.

“SIF Banat-Crisana e foarte, foarte interesata de investitii in energie si acest lucru se va vedea in curand”, a mentionat  Cuzman.

Sursa: BVB

In ceea ce priveste cea mai importanta detinere din portofoliu, actiunile de la BCR,  Ioan Cuzman considera ca SIF-urile ar trebui sa fie foarte precaute cand discuta cu austriecii de la Erste, care controleaza banca.

“Fara a-i critica pe cei de la SIF Moldova, au iesit din cadrul general in care noi ne-am comportat. Trebuie sa fim prudenti cand discutam de BCR, este cea mai mare banca dupa active si atunci cand discutam cu un investitor de asemenea calibru, trebuie sa avem grija”, a precizat acesta. SIF Moldova a fost prima dintre SIF-uri care a venit cu o pozitie categorica in ceea ce priveste detinerea de la BCR, cerand aprobarea actionarilor pentru valorificarea acestor actiuni, inclusiv prin vanzarea totala a pachetului, daca listarea nu se va realiza, conform programului asumat de Erste.

“Avem o relatie foarte buna cu grupul Erste, nu iau nici o decizie importanta fara sa vorbeasca si cu noi. Nu cred ca este ok sa ne comportam ca niste haiduci fata de ei. Eu nu am ce sa le reprosez”, spune Cuzman.

SIF-urile se vor intalni la sfarsitul acestei luni – inceputul lunii viitoare cu oficialii Erste pentru a discuta despre situatia de la BCR, in conditiile in care din octombrie ar trebui sa deruleze procedurile de listare la Bursa.

Conducerea BCR a declarat de mai multe ori in ultimele luni ca nu este un moment potrivit pentru listarea bancii, avand in vedere lichiditatea redusa de pe piata de capital.

“Erste a dat peste 7,6 euro pe actiune cand au preluat pachetul majoritar, apoi 6,5 euro salariatilor si  3,28 celorlalti actionari minoritari, altii decat SIF-urile. Daca o listeaza acum si pretul va fi de 2 euro o sa aiba probleme in fata actionarilor”, afirma Ioan Cuzman.

El crede in acelasi timp ca Erste nu doreste nici ca BCR sa distribuie dividende in acest an, avand in vedere profitul mic pe care banca l-a obtinut anul trecut.

Actiunile SIF Banat-Crisana au inchis sedinta de azi de la Bursa in stagnare, la pretul de 1,1 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de 144,5 milioane de euro.

O varianta a acestui articol a fost publicata in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. Erste a fost peste 60 euro in 2007 si 7 euro in 2009… asa ca teama de a lista BCR de teama actionarilor Erste mi se pare nefondata. Si sa nu uitam ca mai sunt si alti actionari ( ai BCR) care ar dori sa isi vada detinerile listate, sau ei nu inspira teama? La vanzarea BCR a fost o intelegere ca listarea se va face in maxim 3 ani, asa ca daca ar fi listat BCR in 2007 erau cu totii multumiti. Stiu, a venit criza, dar a venit dupa 2007, deci timp era. Adevarul este ca nu au vrut niciodata sa listeze BCR si in continuare nu vor, iar SIF-urile, cu exceptia SIF2, accepta cu umilinta ( bravo SIF2 ca ceri ceva ce ti se cuvine) orice amanare. Cereti sa se listeze si daca e pretul mic nu vindeti… dar lasati-i pe altii sa faca ce vor cu actiunile lor.

    Altfel stiti sa spuneti ca e cea mai mare banca din Romania, dar in ce tara civilizata cea mai mare banca nu e la bursa? Stiu, stiu… in tara aia unde voi sunteti conducatori la SIF… asa se explica … e similar ca neconcordanta.

Lasati un comentariu