Marti, 19 august 2014

Iulian Panait, KTD: Informatiile privind intentia Guvernului de a vinde actiuni la companiile energetice au fost anticipate de piata

Piata locala de actiuni a parut azi ca isi epuizeaza rezervele de crestere, indicii inchizand ziua in stagnare sau pe scadere . Lichiditatea redusa a fost din nou una dintre caracteristicile principale ale pietei, iar variatiile indicilor nu au depasit 1%.

Actiunile Transgaz (TGN) au fost in centrul atentiei, pretul acestora la inchidere fiind de 259,1 lei/unitate, in crestere cu 0,4%, dupa ce la inceputul zilei acestea urcasera cu pana la 4%. Transgaz a avut si cel mai mare rulaj de ieri, cifrat la 2,6 mil. lei (0,62 mil. euro). Si Transelectrica (TEL), cealalta companie din sectorul utilitatilor, a castigat 1,9%, in ultima sedinta.

“Informatiile care au indicat intentia Guvernului de a vinde pe bursa actiuni la diferite companii, printre care Transelectrica si Transgaz, au fost interpretate pozitiv, si, cred eu, chiar anticipate in zilele precedente, atunci cand s-a observat un contrast intre aceste titluri si restul pietei”, a declarat Iulian Panait, directorul societatii de consultanta in investitii KTD Invest. In presa aparusera ieri informatii neconfirmate oficial, potrivit carora Guvernul intentioneaza sa vanda titluri dn portofoliile pe care le detinte la Petrom (SNP), Transgaz, Transelectrica, si Oil Terminal (OIL).

Analistii spun ca letargia la tranzactionare din ultimele zile nu poate dura mult timp si se declara precauti in privinta viitorului apropiat.

“Nu cred ca este ceva de durata, sunt asteptate destule evenimente pe plan local in perioada urmatoare, precum rezultatele financiare, Adunarile Generale la SIF-uri, sau viitoarele listari.

Pe termen scurt sunt foarte precaut pentru ca actualul trend pozitiv al pietelor dureaza de sapte saptamani consecutive si mereu dupa o astfel de evolutie este bine fii pregatit pentru o scadere. Pe termen lung insa, si aici ma refer la a doua jumatate a anului, sunt mai degraba optimist avand in vedere semnalele de recuperare rapida din Asia, si la o intensitate ceva mai redusa in America si Europa”, a mai spus Panait

BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare (SIF), a pierdut 1%, SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat Crisana (SIF1) avand cele mai mari scaderi din aceasta categorie, de 1,6%, respectiv 1,2%. BET, indicele celor mai lichide zece actiuni a terminat ziua cu o crestere de 0,1%, per ansamblu pata fiind in stagnare.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu