Luni, 28 iulie 2014

Japonia intervine impotriva yenului

De aceasta data inundatiile din Thailanda vor fi probabil pretextul. Industria auto nipona sufera a doua lovitura severa in mai putin de un an. Exista insa o diferenta importanta fata de ceea ce face in prezent Elvetia, si aceasta este ca pentru un jucator care doreste sa speculeze perspectiva unor interventii oficiale impotriva yenului Banca Japoniei nu tine un „stop-loss” formal la 75 pe cursul USD/JPY.

Asa cum notam vineri, exista o asimetrie in termeni de risk/reward care pentru un timp va ramane favorabila unei expuneri long EUR/CHF (vedeti „EUR/CHF: sub 1,20 inca nu se trece”; site-ul Tradeville, 28 octombrie). Cel mai important risc la adresa unei asemenea expuneri este ca banca centrala a Elvetiei sa recentreze pragul de toleranta pentru cursul EUR/CHF mai jos de 1,20, si aceasta perspectiva este deocamdata extrem de improbabila. Atata vreme cat acest risc nu se materializeaza, o expunere long EUR/CHF beneficiaza de carry pozitiv, si exista de asemenea un „wild card”: banca centrala a Elvetiei sa recentreze pragul de toleranta pentru EUR/CHF mai sus de nivelul curent.

Dintr-o perspectiva de tranzactionare, o expunere long EUR/CHF ar putea fi splitata in doua parti. O parte ar fi destinata specularii unor episoade de apreciere in intervale stranse (aria 1,21 – aria 1,24, de exemplu). Clasa politica si in special patronatele elvetiene continua sa sustina explicit o devalorizare fortata suplimentara a francului si mediul de tranzactionare pe EUR/CHF va ramane tributar zvonurilor despre ceea ce banca centrala ar putea sa faca in aceasta directie. A doua parte a expunerii ar putea fi mentinuta pentru perspectiva unei aprecieri mai importante a cursului generate fie exclusiv de investitori fie de o recentrare oficiala a pragului de toleranta mai sus de 1,20.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu