Luni, 06 ianuarie 2014

Karl Keller, Hyposwiss: Nu am cumparat inca actiuni FP, dar credem ca Fondul Proprietatea si SIF-urile sunt investitii bune si au cam acelasi potential

Karl Keller, Sursa: Hyposwiss

Karl Keller, senior portfolio manager in cadrul grupului elvetian Hyposwiss, si managerul fondului Danube Tiger, unul dintre cele mai mari fonduri straine de pe piata locala, spune ca in 2011 Bursa de la Bucuresti va termina anul pe plus, si cu mult peste pietele din vestul Europei, pe masura ce companiile vor recupera profitul, dupa un an 2010 mai lent.

Potrivit acestuia, actiunile Fondului Proprietatea si a celor cinci SIF-uri au cam acelasi potential de crestere in 2011.

“Fondurile Hyposwiss sunt interesate de Fondul Proprietatea, insa ma astept ca presiunea la vanzare sa fie prezenta in primele saptamani de dupa listare. Nu am cumparat inca actiuni Fondul Proprietatea, insa cred ca atat FP, cat si SIF-urile sunt investitii bune si au cam acelasi potential”, a declarat Karl Keller, pentru EconomicTimes.ro.

De altfel, reprezentantii Hyposwiss au mentionat, in strategia pentru 2011, publicata luna aceasta, ca in regiune, tara preferata de Hyposwiss este Austria, datorita legaturilor stranse pe care le are cu Germania, elvetienii recomandand de pe aceasta piata actiunile OMV si Voestalpine.

Pe lista recomandarilor Hyposwiss se afla si cele cinci SIF-uri, care se tranzactioneaza la “fractiuni” din valoarea activelor nete.

“Investitiile in zona Dunarii necesita o toleranta la risc peste medie si un orizont de investitii de 3-5 ani. Pentru investitorii care se potrivesc profilului, perspectivele regiunii de a supraperforma pietele mature sunt foarte mari”, mentioneaza Hyposwiss.

O alta tara cu potential ridicat in 2011 este Serbia, care, in opinia lui Keller ar putea avea cea mai buna performanta din regiune in acest an, in conditiile in care aceasta tara este o destinatia atractiva pentru companiile din vestul Europei.

Potrivit raportului privind strategia pe 2011, reprezentantii Hyposwiss nu ii sfatuiesc pe investitori sa intre in aceste piete individual, din cauza lichiditatii scazute pe care pietele din regiunea Dunarii o au, dar si pentru ca aceste piete necesita un grad ridicat de cunostinte.

Pe de alta parte, oficialii Hyposwiss au mai mentionat ca, lichiditatea zilnica, precum si indicatorii de evaluare, mai ales in tarile din Sud-Estul Europei, indica faptul ca investitorii straini se intorc in aceste piete, insa foarte incet.

“Indicatorii actuali nu arata motive pentru o incredere foarte mare in aceste piete. Potrivit datelor Bloomberg, Romania are, pentru 2011 un PER de 9,6, Bursa din Viena de 11,7 si Ungaria are un  PER de 10”, au explicat reprezentantii Hyposwiss.

La sfarsitul anului trecut, fondul Danube Tiger avea plasamente in valoare de 21,7 milioane de euro. Fondul a inregistrat anul trecut o crestere de 12,8%, dupa ce in 2009 a avut un randament de 35,6%.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu