Luni, 15 septembrie 2014

“Lacomia este dusmanul tranzactiilor cu derivate”

La Bursa din Sibiu, evolutia din penultima sesiune a saptamanii a exemplificat din plin faptul ca speculatorii au înteles cu adevarat sensul afirmatiei „lacomia este dusmanul tranzactiilor cu instrumente financiare derivate”, pe care mentorii Sibex, Thomas Curtean si Alexander Hergan au dat-o drept pilda ce cate ori au avut ocazia.

Astfel, am asistat la succesive marcari de profituri din partea speculatorilor cu pozitii de vanzare, care au intrat si au iesit des din piata, si care si-au maximizat astfel castigurile ridicate obtinute cu investitii reduse.

Asadar, pe fondul continuarii scaderilor, speculatiile au fost intense, participantii de pe piata sibiana exploatand faptul unic ca la Sibex se poate castiga si cand pretul actiunilor sau indicilor scade. În conditiile date, la ora 17,15 numarul contactelor încheiate era de 7.734,  iar valoarea aferenta acestora se situa la aproape 26 milioane de lei.

Plasamentele au vizat produse de pe segmentul financiar, al indicilor si cel valutar, observandu-se totodata si tendinta de diversificare, prin orientarea catre segmentul energetic unde s-au remarcat contractele  futures pe actiunile „Petrom”, „jucatorii” intuind un bun potential pe acestea.

De asemenea s-a remarcat si piata la vedere unde actiunea Sibex a testat pragul de 2 lei, pe baza rezultatelor bune ale Grupului Sibex in 2009, care a obtinut un profit de 4,8 milioane de lei.

Revenind la piata la termen, cel mai atractiv produs a fost DESIF5 cu scadenta iunie, unde numarul actiunilor rulate a fost de 5,6 milioane, iar profiturile pe vanzare au depasit 28 %, conform diferentei dintre minimul si maximul zilei.  Randamentele pe vanzare au fost de asemenea ridicate si pe celelalte scadente ale DESIF5.

„Avem clienti care la o suma de 10.000 de lei plasata azi pe speculatii au obtinut intr-o singura zi castiguri de circa 3000 lei, exploatand la maxim oscilatiile mai multor instrumente” a declarat un broker.

Sesiunea a confirmat si interesul pentru derivatul pe indicele american Dow Jones care, tot la ora 17,15 se situa la peste 1.200 de contracte, majoritatea încheiate pe termen scurt unde tot speculatiile pe scadere au fost net castigatoare.

Pe segmentul derivatelor valutare moneda unica s-a apreciat fata de cea nationala pe termen scurt, oscilatiile minus/plus din ultimele zile amplificand plasamentele pe acest simbol care a atras circa 200 contracte. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,15 lei, în plus cu 0,25 bani. Doar pe termen lung, respectiv decembrie 2010 moneda unica a scazut usor cu 0,18 bani la 4,1801 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu