Luni, 30 decembrie 2013

Laurentiu Ciocarlan, Raiffeisen: Nu incalzeste pe nimeni daca statul va vinde mai scump actiunile peste trei ani, dar intre timp am pierdut ani de crestere economica

Statul poate obtine preturi bune pentru actiunile companiilor care fac parte din infrastructura economiei chiar si in aceasta perioada de criza, a declarat intr-un interviu acordat „Financiarul” Laurentiu Ciocarlan, directorul Departamentului de oferte primare din cadrul Raiffeisen Capital&Investment.

Aceasta societate a oferit consultanta in cele mai mari listari ale ultimilor ani, fiind implicata inclusiv in procesele de listare ale singurelor companii de stat care au venit in aceasta perioada la Bursa, Transelectrica si Transgaz.

Statul pregateste in prezent vanzarea pe Bursa a unor pachete de actiuni detinute la unele dintre cele mai mari companii de stat, intentionand, intr-o prima faza, sa aduca pachete de cate 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, potrivit unor proiecte de hotarare de guvern publicate recent.

Pe de alta parte, guvernul a decis, tot recent, sa suspende pana la finalul lui 2012 procedurile de listare a com­pa­niilor din portofoliul Ministerului Tran­sporturilor, pe care le incepuse in urma cu cativa ani, motivand ca valoarea reala a actiunilor ar putea fi redusa de criza financiara.

“Ce inseamna „valoarea reala”? Sin­gura valoare despre care merita sa vor­bim este valoarea data de piata, adica acea valoare consfintita de o tranzactie efectiva. Pretul de piata de azi va fi in­totdeauna diferit de pretul de piata de ieri sau de pretul de piata de maine. Si ieri si azi si maine vor fi unii care vor considera ca pretul nu reflecta valoarea reala”, spune Laurentiu Ciocarlan.

BVB ar putea repeta exemplul polonez

Ciocarlan aminteste de situatia din Polonia un­de a fost un val de privatizari in plina criza si subliniaza ca nu exista nicio piata care sa nu fi fost afectata de criza, dar cu toate acestea lucrurile au mers inainte.

„Intelegerea mea este ca statul repre­zinta interesele cetateanului. Daca sun­tem de acord cu acest punct de pornire, atunci cred ca in acest moment inte­resul-cheie al cetateanului este ca statul sa aiba banii pentru a reporni economia, singura cale pentru ca nivelul de trai sa reinceapa sa creasca. Nu cred ca incal­zeste pe nimeni daca vom vinde mai scump niste actiuni peste trei ani, dar intre timp am pierdut ani de crestere economica sau am pus in spatele gene­ratiilor viitoare o datorie publica supli­mentara”, a adaugat acesta.

Directorul din cadrul Raiffeisen crede totusi ca Executivul nu va amana si listarile anuntate recent si spune ca statul ar putea obtine preturi bune pe pachetele vizate.

„Sunt increzator ca acest program va fi lansat. Pretul depin­de de multe lucruri: momentul tran­zactiei, pre­siunea cererii pentru activul respectiv, dimensiunea tranzactiei etc. Cred ca se pot obtine preturi bune pen­tru actiu­nile companiilor care fac parte din in­frastructura economiei roma­nesti in conditiile in care se lanseaza oferte mari, care sa atraga o baza diversificata de investitori, se folosesc intermediari cu capacitate mare de distributie si, nu in ultimul rand, se monitorizeaza sub­stan­tial practicile de pe piata roma­neasca de oferte initiale si secundare”, a precizat Laurentiu Ciocarlan.

El spune ca piata de capital locala ar putea, „cu putin noroc”, sa repete evolu­tia din Polonia, dar asta doar daca statul da lovitura de start.

„Cu putin noroc, cred ca avem posibilitatea sa vedem un cerc virtuos similar cu Polonia: pri­vatizarile prin intermediul Bursei vor mari masiv lichiditatea pietei locale si vor atrage investitori mari, a caror prezenta va incuraja si companii private sa se fi­nanteze prin mecanismele bur­siere. Subliniez insa ca, in conditiile actuale de incertitudine, lovitura de in­ce­pere nu poate veni decat de la pri­va­tizarile prin intermediul Bursei”, a mentionat Cio­carlan.

Companiile private sunt rezervate

Potrivit acestuia, brokerii din cadrul Raiffeisen discuta in prezent cu mai multe companii, dar atitudinea este, in general, rezervata din cauza incer­titu­dinii generale.

„O firma atrage banii de pe Bursa pentru un proiect pe care nu il poate finanta cu bani de la banci. In con­ditiile in care mediul economic roma­nesc este marcat de multa incertitudine, planurile de investitii ambitioase sunt ama­nate pentru vremuri mai certe. Pri­vatizarile prin intermediul Bursei pot aduce bani pentru finantarea investi­tiilor publice, pot relansa cresterea si pot aduce, in ultima instanta, increderea care atrage dupa sine investitiile pri­vate”, spune directorul din cadrul Rai­ffeisen.

O singura societate a anuntat pana in prezent derularea unei oferte publice initiale (IPO) in acest an, iar asta s-a intamplat saptamana trecuta, oferta fiind in derulare. Cu exceptia acesteia, singura listare in acest an pe Bursa a fost cea proprie a BVB, iar in acest caz a fost vorba de o listare tehnica, nu de un IPO.

Laurentiu Ciocarlan spune ca moti­vul principal pentru care listarile lipsesc in aceasta perioada nu este reprezentat de asteptarile nerealiste pe care le au actionarii in privinta pretului pe care doresc sa-l obtina pe pachetele de actiuni vandute, ci tocmai aceasta incertitudine care domina intreg mediul economic.

Acest articol a fost publicat si in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. TF spune:

    Nu incalzeste pe nimeni, in afara statului roman.. despre asta e vorba. Adica nu_i incalzeste pe ei. Foarte tare ce sa zic. Cresterea economica tine de vanzarea actiunilor ce aduc plus valoare. Nota 10

Lasati un comentariu