- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Leul pare fragil in fata Euro pe termen mediu

Posted By admin On 12 octombrie 2011 @ 13:06 In Forex | No Comments

Surpriza puternica dinspre Statistica: in Romania inflatia anualizata a coborat la 3,45% in septembrie. Este minimul atins dupa 1990 si o valoare considerabil sub asteptarile medii ale analistilor. Scaderea preturilor unor alimente o data cu recolta buna care a sporit oferta, in conditiile unui consum slab a permis pentru a patra luna consecutiv o scadere a indicelui preturilor. Marfurile nealimentare si serviciile au fost mai scumpe in septembrie, cu 0,2 respectiv 0,5%. Componenta care exclude preturile volatile si cele administrate a crescut insa, indicand faptul ca ieftinirea se poate datora unor factori tranzitorii. Nu exista deocamdata riscuri deflationiste, daca privim ritmurile anuale ale indicelui preturilor, care raman solid ancorate in teritoriul pozitiv.

Insistenta mediului privat pentru o politica monetara mai libera ar putea sa ajunga de data aceasta la BNR unde sa fie intampinata cu simpatie sporita. Scaderea rezervelor minime la lei ar putea fi aplicata la urmatoarea sedinta de politica monetara, in timp ce debutul anului viitor ar putea aduce scaderi ale ratei de dobanda de referinta. Aceste decizii ar putea avea pe termen mediu un impact moderat negativ asupra leului. Moneda nationala si-a pastrat tonul defensiv in fata Euro, ramanand in banda 4,3 – 4,35 in ciuda detensionarii vizibile a pietelor internationale.

Pietele de actiuni au cunoscut reveniri de pana la 20% fata de minime in timp ce Euro a recuperat intre 2 si 5% in fata dolarului, yenului japonez si francului elvetian. Prezenta puternica a bancilor grecesti si efectele unei incetiniri a Germaniei, Frantei si Italiei in urma eforturilor de stabilizare fiscala, piete importante de export se adauga argumentelor pentru o presiune negativa pe cursul de schimb. Investitorii vor decide directia de urmat dupa ce vor fi calculate pierderile sectorului privat din expunerea la datoria greceasca, si efectele asupra sectorului bancar, impreuna cu soliditatea efortului de recapitalizare concertata in Europa.

[1]

Grafic EURRON - W1

 Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/leul-pare-fragil-in-fata-euro-pe-termen-mediu/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/leul-pare-fragil-in-fata-euro-pe-termen-mediu/12-10-2011eurron/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.