Vineri, 11 aprilie 2014

Lichiditatea pe derivatele Dow Jones s-a dublat

La Sibex, sedinta de miercuri a avut drept caracteristica de baza, pe segmentul futures, o evolutie descendenta care s-a intins pe tot parcursul zilei, cotatiile nemaiavand puterea de a reveni pe plus, ca in sesiunea anterioara. Aceasta directie s-a inregistrat sub influenta evolutiei puternic descendente de marti de pe Wall-Street, piata fiind in acelasi timp una corelata si cu tendinta din Europa, unde de asemenea, „rosul” a dominat. In ceea ce priveste lichiditatea, conditiile mentionate au fost un argument pentru mentinerea ei la un nivel ridicat, dupa recordul din ziua anterioara, fiind realizate, pana la ora 17;15, aproape 14.000 contracte, cu o valoare de 42,17 milioane lei, superioara pietei BVB.

„Explicatia mentinerii „freneziei” care i-a cuprins pe jucatori in ultimele sedinte vine din faptul ca, pe semnalele deprecierilor, derivatele au reprezentat oportunitatea de castig prins speculatii short sau de protectie a portofoliilor spot”, crede un broker. De remarcat a fost si revenirea interesului pentru piata la vedere unde au fost tranzactionate 291.360 de actiuni Sibex, reprezentand 1,3 % din capitalul social. Tranzactiile s-au realizat la preturi intre 1,83 si 1,93 lei/titlu, cotatia inchizand in stationare la 1,9 lei.

Pe futures, intensitatea sedintei s-a observat inca de la debut, cand majoritatea participantilor a inceput sa vanda, pe acest fond preturile atingand, pentru DESIF5 si Dow Jones, valorile minime in jurul pranzului. Apoi, s-a detectat o tendinta de revenire, fara insa ca variatiile sa paraseasca insa teritoriul negativ. Scaderile ample pe Wall-Street au animat puternic segmentul derivatelor pe Dow Jones, lichiditatea DEDJIA_RON dublandu-se fata de marti. La ora 17:15 se puteau observa deja peste 2300 de contracte, concentrate indeosebi pe scadenta iunie. De asemenea, tot pentru Dow Jones, s-a observat cresterea numarului de pozitii deschise pe acest termen peste 3200.

DESIF5 au continuat sa atraga cea mai mare cota din volumul zilnic, cu o pondere de 78 % din total, transferurile echivaland cu 11 milioane de actiuni SIF5. Scadenta iunie a fost tinta celor mai intense speculatii realizate intre minimul de 1,3663 si maximul 1,415 lei. Cotatia DESIF5 iunie a inchis la 1,3856 lei pe actiune, in minus cu 5,1 %.

In ceea ce priveste euro, investitorii au mizat pe crestea acestuia pentru toate scadentele, tendinta care a dus si la cresterea transferurilor pana peste 500 de contracte. Pentru iunie moneda unica a fost cotata la 4,236 lei iar pentru decembrie la 4,2925 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu