Luni, 31 martie 2014

Lichiditatea pietei, stimulata de schimbarile de directie ale cotatiilor

La Sibex, ultima sedinta din saptamana 18-22 iulie s-a desfasurat in cea mai mare parte a timpului sub auspicii favorabile speculatorilor pe cumparare, dupa ce pietele de capital din lume au fost „inviorate” de deciziile oficialilor europeni de a ajuta Grecia sa gestioneze criza datoriilor, convenind joi asupra unui al doilea pachet financiar, de 109 miliarde de euro. Cu toate acestea, tendinta de crestere de pe piata Sibex s-a temperat apoi in cea de-a doua parte a zilei, sub influenta stirilor din SUA si, dupa ora 16.00, am asistat la o intoarcere a preturilor pe minus. Miscarile citatiilor au stimulat lichiditatea, atragand speculatorii, care au incheiat, pana la ora 17.15, un numar de 6000 de contracte cu o valoare de 48,6 milioane lei. De-a lungul celor cinci sedinte ale perioadei 20-24.06 „jucatorii” au incheiat circa 30.000 de contracte cu o valoare de aproximativ 285 milioane lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a mentinut cel mai tranzactionat instrument, cu 2700 de contracte incheiate pana la ora 17.15. Dupa cresterile puternice de joi, cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat un traseu similar de la deschidere, directie incurajata de  cel de-al doilea plan de ajutorare a Greciei, printre masuri aflandu-se acordarea unor credite cu dobanzi mai mici statelor din regiune care au probleme financiare. Cotatia futures a Dow Jones de la bursa sibiana a atins maximul zilei imediat dupa ora 13.00 si s-a mentinut in la valori apropiate de aceasta pana in jurul orei 15.00, moment dupa care a inregistrat o coborare vertiginoasa catre minimul sedintei, sub influenta pietei futures din SUA. Aceasta avea o evolutie mai degraba plata dupa ce Caterpillar a anuntat rezultate financiare sub estimarile analistilor, contrabalansand efectele pozitive aduse de rezultatele bune ale General Electric si, in special optimismul datorat noului plan de salvare a Greciei. Ulterior, Dow Jones a deschis pe minus la Bursa de pe Wall-Street. La  Sibex, cotatiile futures ale indicelui american valabila la ora 17.15 pierdeau 29 puncte pe scadenta septembrie 2011 si 19 puncte pe scadenta martie 2012, dar se aflau pe plus pentru decembrie 2011, cu 15 puncte.

Pe segmentul financiar, s-a inregistrat o evolutie asemanatoare cu cea a Dow Jones. Pe piata suport actiunea SIF Oltenia a avut o zi „verde” incheiata cu o apreciere de 2,01%. Numarul contractelor DESIF5 era, la ora 17.15,  de 1256  iar cotatia DESIF5  scadea pentru septembrie cu 0,37% dar crestea si pentru decembrie cu 0,07 %. 

In piata  derivatelor valutare s-a inregistrat o crestere importanta a volumului pe derivatul euro/leu, participantii speculand tendinta de apreciere a leului. Pe piata interbancara moneda nationala a recuperat puternic in fata principalelor valute, astfel ca s-a ajuns la cel mai ieftin euro din ultimele doua saptamani. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul de anterior. La Sibex, participantii au tranzactionat in special pe termen lung, observandu-se peste 600 contracte pe scadenta martie 2012, in raport cu care euro scadea cu 0,5 bani. In ultimele doua sedinte, termenul martie 2012 s-a remarcat prin lichiditate, semn ca in piata apar si investitori interesati de strategii de management al riscului valutar. Euro s-a depreciat fata de leu si pentru scadentele septembrie si decembrie.

Tot in sectorul valutelor participantii au incheiat, pana la ora mentionata, un numar de aproape 600 contracte EUR/USD_RON, cotatia monedei europene depreciindu-se cu 0,27%, pe scadenta septembrie. Trecerea in teritoriu negativ s-a petrecut tot in partea a doua a zilei, dupa ce in intervalul de la deschidere si pana in jurul orei 15.30, moneda europeana dadea semne ca-si va continua aprecierea fata de dolar. Pe plan extern, moneda comuna se indrepta spre prima apreciere saptamanala din 1 iulie incoace, dupa ce politicienii au hotarat extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor pentru natiunile europene cu probleme.

Pe segmentul derivate pe marfuri, uncia de aur a fost tranzactionata prin contractele SIBGOLD si SIBGOLD_RON. Pentru contractul SIBGOLD, echivalent cu o uncie, participantii au estimat o crestere de 2 USD pe scadenta august, iar pe contractul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, o crestere de 2,9 dolari.                                                                                                     

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu