Vineri, 11 aprilie 2014

Lichiditatea Sibex a crescut puternic dupa deschiderea pietei din SUA

Sursa: Sibex

La Sibex, dupa volumul record inregistrat miercuri, investitorii au fost mai rezervati in prima parte a zilei de joi. La acest fapt a contribuit lipsa unor variatii ample. Apoi, dupa deschiderea de pe Wall-Street, piata s-a animat iar volumul a inceput sa creasca semn ca, pentru investitorii de la Sibex, corelarea cu piata americana este o conditie esentiala si ca proiectul prelungirii programului este unul care se justifica. Ca urmare, la ora 17.30 numarul contractelor incheiate era de aproape 5000 cu o valoare de 39 milioane lei, ritmul tranzactiilor continuand sa fie unul bun.

Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat de investitori, acestia incheind circa 2300 contracte, adica  peste 47% din volumul total, conform datelor de la ora 17.30. Pe scadenta scurta (iunie) cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond au avut o evolutie pozitiva nu foarte ampla in prima parte a zilei, pentru ca dupa 12.00 si pana la publicarea datelor din economia americana, evolutia sa fie mai degraba un plata.

Aparitia stirilor din SUA a dus ulterior cotatia Dow Jones de la Sibex in teritoriu negativ, deprecierea adancindu-se. Unul dintre principalele motive ale intrarii pretului pe minus a fost raportul privind evolutia pietei americane a muncii. Numarul persoanelor care au aplicat pentru ajutor de somaj saptamana trecuta a crescut cu 10.000 pana la un total anualizat de 424.000, a aratat raportul Departamentului Muncii din SUA, in opozitie cu peste previziunile analistilor care asteptau o scadere la 403.000.

De asemenea, o alta stire cu potential negativ a fost mentinerea Produsului Intern Brut din SUA la o rata anuala de 1,8% in primul trimestru, nivel mai scazut decat asteptarile analistilor, care indicau o crestere economica mai robusta. Tot In SUA, pretul celui mai urmarit indice din lume  se afla pe minus dupa prima ora de tranzactionare pe Wall-Street. La Sibex cotatia DEDJIA_RON avea, la ora 17.30, o variatie negativa de 50 puncte pe scadenta iunie. Pe scadentele septembrie si decembrie cotatia indicelui afisa scaderi de 85 si 45 puncte.

Segmentul financiar s-a mentinut in topul lichiditatii prin simbolul DESIF5, lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17.30  se observau peste 2000 de contracte DESIF5. S-au consemnat tranzactii pe toate scadentele din acest an, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori. Pentru acesta, cotatiile au fluctuat mixt iar la ora 17,30 pretul se cifra la 1,3753 lei, cu variatie negativa de  0,34%. Pentru septembrie DESIF5 pierdeau 0,49% iar pentru finalul anului curent  tendinta era una pozitiva cu un avans de 2,02%, pe un volum mic.

In zona derivatelor pe actiuni a mai fost tranzactionat contractul pe actiunile „Fondul Proprietatea”. Volumul de transfer a fost unul redus iar pretul a revenit pe plus pe scadenta iunie, corelandu-se cu piata suport. Cotatia de la ora 17,30 indica un castig de 0,72%. Pretul actiunii „Fondul Proprietatea” a revenit pe plus dupa o perioada de scaderi succesive, dar se mentine sub 0,5 lei pe piata suport. In schimb, pe septembrie, se inregistra o depreciere de 1,57%.

Pe segmentul derivatelor valutare s-a evidentiat perechea euro/dolar, cu 260 contracte realizate pana la ora 17,30. Speculatorii au mizat pe un euro mai puternic, observandu-se o apreciere de 0,18%. Pe pietele externe dolarul s-a depreciat atat fata de euro cat si de yen, dupa ce economie americana a crescut mai putin decat previziunile economistilor iar cererile de ajutor de somaj s-au inmultit. La Sibex, contractul pe paritatea euro/dolar are avantaje multiple cum ar fi costurile foarte mici de tranzactionare, spread-ul de doar doi pipsi si lichiditatea asigurata de un Market-Maker.

In aria derivatelor pe aur, pretul futures al unciei de la Sibex a inregistrat o scadere importanta, la ora 17,30 deprecierea fiind de 11,4 dolari pe uncie. Diminuarea pretului metalului pretios s-a inregistrat in pofida faptului ca si dolarul a scazut.

Au fost tranzactionate si derivatele pe petrolul de tip Light Sweet Crude, „jucatorii” estimand cresterea pretului barilului.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu