Luni, 31 martie 2014

Lista tot mai scurta a destinatiilor de refugiu

Fitch Ratings si S&P au retrogradat ratingul suveran al Noii Zeelande 

In urma cu cateva ore Fitch Ratings si Standard & Poor’s au retrogradat ratingul suveran al Noii Zeelande de la AA+ la AA pentru obligatiile financiare in valuta si de la AAA la AA+ pentru cele in moneda locala.

Decizia este importanta din cel putin o perspectiva. Cand Standard & Poor’s a luat recent o decizie similara in privinta Statelor Unite, perceptia generala a fost ca monede precum dolarul neo-zeelandez sau realul brazilian devin destinatii de  refugiu in detrimentul monedei americane. La inceputul acestei luni insa realul a pierdut aproape 20% in fata dolarului american in numai doua saptamani si a fost nevoie de interventia bancii centrale pentru a calma o explozie a volatilitatii fara precedent in ultimii doi ani.

Pietele emergente vor avea la un moment dat un cuvant mai greu de spus in deciziile de alocare a capitalurilor, dar acest moment nu a venit inca. Destinatiile de refugiu raman cele traditionale: francul elvetian, yenul japonez, aurul si dolarul american. Abordarile recente ale bancii centrale a Elvetiei insa taie cel putin deocamdata francul de pe aceasta lista scurta. Acelasi lucru poate fi spus despre yen. Aprecierea parabolica a cotatiilor din  ultimii doi ani plaseaza aurul intr-o postura vulnerabila odata ce investitorii lichideaza fortat expuneri net long pe alte active de risc.

Dolarul american ramane singurul castigator al noului concurs de imprejurari.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu