Luni, 31 martie 2014

Listarea Fondului Proprietatea poate avea loc totusi anul acesta

Parlamentul a aprobat Legea de adoptare a ordonantei privind Fondul Proprietatea (FP), iar dupa intrarea in vigoare conducerea FP va convoca AGA pentru a putea aproba inclusiv listarea in acest an la Bursa din Bucuresti.

Legea urmea­za sa mearga la Presedintie pen­tru promulgare, reprezentantii Fondului estimand ca publicarea ei in Monitorul Oficial va avea loc in a doua jumatate a lunii iulie.

„Imediat dupa intrarea in vigoare a legii va fi convocata adunarea generala a actionarilor (sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie), care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprie­tatea de catre Franklin Temple­ton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009, precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Ionut Popes­cu, directorul general al Fondului.

Amen­damentele propuse si aprobate la ordo­nanta respectiva sunt vitale pentru listarea Fondului, in conditiile in care pre­vad, printre altele, eliminarea regle­mentarilor legale actuale, potrivit carora listarea va necesita o oferta publica initiala.Un alt amendament prevede anularea actiunilor neplatite ale statului. Lipsa anularii acestor actiuni ar fi determinat Fondul sa actioneze statul intr-un proces pe mai multi ani si ar fi amanat listarea acestuia.

“Listarea pana la finalul acestui an este in mod cert posibila, atata timp cat nu intervine vreo surpriza majora, iar la momentul acesta nu stiu ce ar putea interveni.“, spune Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al FP. El apara interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit, cei mai mari actionari privati ai Fondului Proprietatea.

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Investment (FTI), compania care va prelua administrarea Fondului Proprietatea, declarase recent ca sansele ca FP sa fie listat in acest an sunt reduse.

O varianta a acestui articol a aparut si in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu