Luni, 23 decembrie 2013

Lucrurile au luat-o razna de tot pe SIF-uri

Ziua in care iti dai seama ca lumea s-a intors cu susul in jos este aceea in care realizezi ca investitorii de pe bursa se bat sa cumpere actiuni mai scumpe cu 30% pana la 50% decat in urma cu o luna numai pe baza faptului ca este posibil ca alti investitori sa poata achizitiona 5% din actiuni in loc de 1% la un moment dat in viitor.

Nu se intampla in Zimbabue sau Guatemala se intampla aici in Romania, chiar la noi pe bursa. Cred ca ati ghicit deja, este vorba de actiunile SIF-urilor, care s-au apreciat in ultima luna intre 33,4% in cazul titlurilor SIF Muntenia (SIF4) si pana la 48,4% in cazul actiunilor SIF Transilvania (SIF3).

Aceleasi actiuni care se tranzactionau in urma cu o luna la 0,8 – 0,9 lei/bucata acum se cumpara pe bursa cu peste 1,2 lei/bucata.

Pentru cei mai putini familiarizati cu bursa va spun ca SIF-urile sunt vehicule de investitii care detin in mare parte actiuni la banca austriaca Erste Bank (EBS). Ce au facut actiunile Erste Bank in toata perioada aceasta ? Pai mai nimic, au scazut pe bursa cu 21,3%.  Ce a facut bursa in toata perioada aceasta ? A scazut si ea cu 1,1%.

Acum sa presupunem prin absurd ca proiectul de lege privind majorarea pragului la SIF-uri de la 1% si 5% trece de Parlament, este adoptat si investitorii vor avea “privilegiul” de a-si majora participatia in cadrul SIF-urilor de la 1% la 5%.

Ce se schimba ? In niciun caz fondurile se vor napusti dintr-o data asupra SIF-urilor si vor cersi de la speculatori sa le cumpere la pret dublu.

Sa vedem intai din ce se compune cererea. Fondurile locale de investitii, de pensii si mutuale. Ca sa poata sa achizitioneze de cinci ori mai multe SIF-uri ca in trecut ar trebui ca sa aiba si de cinci ori mai multi bani ca inainte sa cumpere actiuni. Pai fondurile mutuale au avut retrageri in ultima luna, iar fondurile de pensii ma indoiesc ca se vor inghesui sa cumpere SIF-uri mai scumpe cu pana la 50% doar de dragul de a avea mai multe SIF-uri.

In al doilea rand sunt fondurile straine de investitii. Din nou, SIF-urile nu sunt ultimul activ de pe planeta Pamant in care strainii pot sa realizeze investitii. De fapt la ora actuala fondurile au multiple oportunitati sa cumpere actiuni afara la preturi foarte scazute pentru ca este criza. Acest lucru s-a vazut foarte bine la oferta Petrom care a ramas nesubscrisa.

In al treilea rand, majorarea pragului de la 1% la 5% nu permite controlul SIF-urilor de catre un actionar ca sa merite o prima de pachet majoritar.

Daca presupunem din nou prin absurd ca intr-un final fondurile vor cumpara pana la 5% din actiuni si vor reusi sa-si impuna o noua conducere din nou efectele asupra SIF-urilor sunt mai mult decat discutabile.

Ce va face noul management ? Va vinde actiunile Erste Bank la preturi cu peste 50% sub cotatia de la inceputul anului ca sa dea dividende la investitori ? Ar fi o decizie cat se poate de proasta in actualul context. Cel putin 2-3 ani de acum incolo managerii SIF-urilor nu vor putea sa ia decizii care sa afecteze puternic valoarea de piata a acestora pentru ca activele lor sunt evaluate in momentul de fata la preturi foarte mici si nu pot fi valorificate la un pret bun.

Nu as avea o opinie echidistanta daca nu as vorbi si despre subevaluarea SIF-urilor. Toata lumea stie ca SIF-urile sunt mult subevaluate si la actualele cotatii insa nimeni nu a oprit investitorii pana acum o luna sa urce pretul de piata al acestor actiuni ceea ce inseamna ca pretul respectiv reflecta intocmai valoarea de piata a SIF-urilor la acea data.

Este normal ca investitorii sa sustina majorarea pragului la SIF-uri si cresterea pretului pe bursa la SIF-uri pentru ca aproape orice suflare de pe bursa detine actiuni SIF si majorarea pragului poate avea unele efecte pozitive pe termen lung insa de aici si pana la aprecierile de 50% din ultima luna este cale lunga.

Inca o concluzie as vrea sa mai trag de pe urma acestor evolutii. Dat fiind faptul ca actiunile SIF Transilvania s-au apreciat cel mai mult in acest interval reiese faptul ca managementul SIF Transilvania este perceput de marea masa de investitori ca cel mai “slab” dintre cele cinci societati de investitii financiare iar cel al SIF Banat-Crisana ca fiind cel mai performant. Nu o spun eu o spune piata. In cazul SIF Muntenia este greu de tras o concluzie avand in vedere structura ceva mai conservatoare a portofoliului propriu fata de riscul piata.

Cristian Dumitru este editor la EconomicTimes.ro

9 Comentarii

 1. Xulescu spune:

  In sfarsit, o prezentare pertinenta. Se vede ca autorul nu e broker.

 2. Vasile Corneliu spune:

  Draga domnule Dumutrescu,

  Nu stiu ce studii aveti la baza pentru a face astfel de analize lipsite de substanta insa ma intreb daca nu exista cumva vreun interes in a prezenta tot timpul actiunile de la BVB ca fiind fara valoare. Chiar este asa de greu de observat ca discounturile la care se tranzactioneaza unele actiuni sunt nejustificat de mari? Chiar nu vedeti ca la FP strainii de tin deja peste 50%? Cat despre strategia(??) dvs de investitii este hazlie. De fapt nu investiti nimic si doar faceti pseudoanalize. Eu citesc constant presa economica internationala si fara suparare cred ca sunteti la o distanta astronomica de calitatea analizelor din respectivele articole media.
  P.S. De fapt ce sa mai cerem jurnalistilor daca asa zisii specialisti fac prognoze de evolutie a preturilor actiunilor, folosind anumiti termeni savanti “fibonacii retracement”…, in final aflam ca este posibil ca pretul sa creasca (si da anumite praguri stiintific determinate) si ca sa fie sigur ca ii iese previziunea mai baga un secanriu pesimist in care tranteste iarasi anumite preaguri de data aceasta in jos. Astfel orice ar fi prognoza este verificata. In final fac si eu o previziune. Este posibil ca aceste comentarii sa nu va fie pe plac, iar intr-un scenariu improbabil sa va placa. Amin.

 3. traian spune:

  acesta e genul de comentariu a cuiva care n-a crezut in aceasta crestere,in acest moment cine a vazut-o are 40% plus si sunt si volume,portofoliul economictimes e la 0% crestere;ASA CA NO COMMENT

 4. dan spune:

  si dc nu se aproba pragul….ce-o sa mai radem de shpeculantzi…=))

 5. marius spune:

  eu i-as spune altceva autorului articolului. nu trebuie sa fii trist ca ai ramas fara sif-uri cumparate acum o luna. tuturor ni se intampla cateodata asta, viata de investitor este complexa. poate data viitoare vei reusi sa anticipezi si tu unele evolutii mai corect si nu vei ramane pe dinafara, bocitul in public nu este demn pentru un om cu experianta pe piata de capital.

 6. dan spune:

  marius, traian…voi sunteti shpeculantzii….de care investitorii rad pe sub mustatzi…un profit de chiar si 100% intr-o luna, nu de 50% cat au sarit sifurile…nu te ridica la gradul de investitor…. astase numeste pariu/bet…nu investitie….autorul prezinta f bine, valoarea sifurilor nu va creshte cu nimic dupa votarea pragurilor, eventual valoarea managementului dc se va schimba.

 7. nu mi se pare spune:

  pertinenta? mie nu mi se pare. adica scaderile  de 15 % sunt normale si cresterile ….dupa 5 luni de scadere continua e ceva anormal?. fiecare cu parerea lui dar cred ca anormal e sa nu cumperi sifuri la minimele ultimului an si dupa aceea sa te miri ca cresc. atat . zi buna

 8. nu mi se pare spune:

  amuzant

Linkuri catre acest articol

 1. Prosperitatea romanilor poate fi aproape! | tomaflorin

Lasati un comentariu