Luni, 02 februarie 2015

Luna mai a trecut SIF-urile pe minus pentru prima data in acest an, dupa cea mai mare cadere lunara din octombrie 2008

Societatile de investitii financiare listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat in mai cea mai slaba evolutie de la prabusirea cotatiilor din octombrie 2008. BET-FI, indicele acestora, a pierdut 31,4% in ultima luna, ajungand astfel la un minus de 15,2% per ansamblul intregului an.  Luna mai a fost a doua luna consecutiva de scaderi din 2010, piata romaneasca nefiind ocolita de trendul negativ prezent pe majoritatea pietelor internationale.

Mai mult de atat, intr-o comparatie facuta avand in vedere principalii indici ai pietelor europene, BET ocupa a doua pozitie la scaderi, cu o pierdere de 13,8%, primul loc fiind ocupat de indicele grecesc FTSE/ASE 20, cu o depreciere de 18,7%. Pe ultima treapta a podiumului in acest clasament se afla indicele rusesc RTS, scaderea acestuia fiind de 13,1%.

Brokerii spun ca pe langa problemele fiscale din zona euro, care au contribuit la inrautatirea sentimentului investitorilor, piata romaneasca a avut de suferit si de pe urma turbulentelor interne, aparute dupa ce Guvernul s-a declarat in imposibilitatea de a acoperi deficitul de buget, fara sa apleze la reduceri masive ale cheltuielilor cu salariile si pensiile.

“Nu neaparat grevele ne afecteaza, cat instabilitatea sociala care va persista pana masurile anuntate se vor aproba si in Parlament. Daca totul merge asa cum a fost planuit, in chiar doua saptamani am putea sa vedem o linistire a lucrurilor, mai ales daca luam si urmatoarea transa de la FMI. Acum nu mai conteaza externul, ci doar ce se intampla in tara, toata lumea fiind in asteptare. O cadere a Guvernului ar fi cel mai prost lucru care s-ar putea intampla acum, ar induce o instabilitate foarte mare pe bursa, dar si in celelalte sectoare de activitate”, a declarat Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.

Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii listate, au pierdut in ultima luna 9,8% respectiv 15,1%. Cele mai importante scaderi au ajuns aproape de 30%, ele putand fi remarcate in cazul unor companii precum Broker Cluj (BRK) sau Dafora (DAFR)

Astazi piata a scazut in medie cu 1%, iar SIF-urile s-au depreciat cu 0,3%, evolutii venite insa pe fondul unor rulaje in scadere semnificativa.

“Lumea nu stie exact ce sa faca, piata este intre doua luntre, mai ales ca depindem foarte mult de hotararile care se vor lua in aceste zile in Parlament. Pe langa asta, in SUA nu se va tranzactiona luni, iar in Europa variatiile erau minore, de-aici si interesul destul de scazut pe BVB astazi. Nu cred ca vom ramane in aceeasi situatie mult timp de-acum inainte, probabil in cateva zile lucrurile vor fi mai clare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj Estinvest.

Tranzactiile vor fi oprite astazi pe Bursa de la New York, pentru desfasurarea Memorial Day, zi in care sunt comemorati eroii de razboi ai SUA. La inchiderea BVB, pietele din Europa erau in urcare usoara, cea mai buna evolutie fiind consemnata in Germania, acolo unde indicele DAX castiga 0,4%.

Citeste si Investitorii romani au fost cei mai activi la Bursa in mai, o luna dominata de scaderi, arata topul brokerilor

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu