Duminica, 30 martie 2014

Lungul drum al leului catre euro

Sursa: Target Capital

Recent a fost readusa in discutie problema aderarii economiei romanesti la Zona Euro. Un moment inoportun ar spune unii, data fiind situatia critica pe care o traverseaza economia interna.

Cu toate acestea, din mai multe aspecte, putem considera oportuna dezbaterea in aceste momente. In primul rand, cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii a scos in evidenta vulnerabilitatile structurale ale economiei interne. De asemenea, criza actuala a evidentiat foarte bine costurile si avantajele participarii unei economii la o uniune monetara. Cazul Greciei este elocvent in acest context (prin participarea unei economii la o uniune monetara se pierde controlul politicii monetare si a politicii de curs de schimb, mecanisme importante de ajustare in cazuri de socuri economice). Nu in ultimul rand, prin tratatele europene existente, Romania trebuie sa adere la zona euro in momentul indeplinirii tuturor criteriilor de convergenta nominala stabilite prin Tratatul de la Maastricht (1992). Cu alte cuvinte, acest moment de criza economica poate fi considerat oportun pentru a evalua atat economia interna, dar si procesul de tranzitie catre Zona Euro.

Cu toate acestea, este dificil de stabilit o data tinta pentru acest proces de aderare, mai ales in contextul incertitudinilor macroeconomice actuale, atat pe plan mondial, european, dar si intern. Este insa important sa realizam o evaluare macroeconomica obiectiva care sa ne ajute sa intelegem ce ar trebui sa facem astfel incat integrarea monetara a Romaniei sa fie un real succes.

Cum am mentionat, pentru aderarea la zona euro este necesara in primul rand respectarea criteriilor de convergenta nominala (convergenta ratelor de inflatie, a ratelor de dobanda pe termen lung, sustenabilitatea finantelor publice (deficit bugetar sub nivelul de 3% din PIB,  datorie publica sub pragul de 60% din PIB), stabilitatea cursului de schimb EUR/RON in anticamera zonei euro (Mecanismul Ratelor de Schimb)).

Pe de alta parte, poate mai important este ca inainte de aderarea propriu-zisa la zona euro sa se realizeze procesul de convergenta reala. Convergenta reala este un proces foarte important pentru a reduce probabilitatea aparitiei socurilor asimetrice in momentul in care economia interna va fi prezenta in Zona Euro. Cum s-ar traduce un astfel de proces? Inainte de toate, procesul de convergenta reala presupune o convergenta a structurii economiei interne catre structura economiei uniunii monetare.

Convergenta reala este un proces complex, cu mai multe dimensiuni. Si evident, comensurabil cu ajutorul mai multor indicatori (PIB/locuitor, productivitatea muncii, etc.).

Sursa: Target Capital

Din nefericire, daca analizam evolutia acestor indicatori in ultima perioada, o sa observam o divergenta a economiei interne de Zona Euro, dupa mai multi ani de convergenta. Aceasta divergenta este explicata de criza actuala, care a determinat o degringolada a economiei interne, intr-o buna masura justificata si de deciziile din plan macroeconomic.

Mai mult, observam ca in momentul de fata Romania ocupa penultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste productivitatea muncii (in 2009 cu o pondere de 47,1% din media Uniunii Europene si de 43,2% din media Zonei Euro).

Sursa: Target Capital

Un alt indicator relevant se refera la convergenta din sistemul de scolarizare. O convergenta catre statele dezvoltate nu se poate realiza fara impulsul inovational, care este generat de factorul scolarizare. Observam ca in prezent Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste ponderea populatiei 30-34 ani care a terminat studii superioare. Ingrijorator! Mai ales tinand cont de faptul ca o parte din absolventii de studii superioare aleg sa isi desfasoare activitatea in alte economii. La polul opus se situeaza Irlanda, care a utilizat la maxim aderarea la Uniunea Europeana pentru a investi in procesele de invatamant si cercetare. De aceea, nu trebuie sa ne mire ca Irlanda detine locul 2 din Uniunea Europeana in ceea ce priveste productivitatea muncii. Desigur, mai importanta este calitatea actului educational. Nici la acest capitol nu excelam, cu unele exceptii.

Aceste statistici ne infioara, indicand cat de lung este drumul catre Zona Euro. Cu toate acestea, am putea incepe sa analizam obiectiv si sa stabilim prioritatile pentru a realiza un proces de convergenta incununat de succes. Acest proces ar putea demara cu aspecte care par relativ simple, dar care vor dura mult timp: schimbarea mentalitatii, respectul fata de scoala, fata de productivitatea muncii, investitii in cercetare dezvoltare, eradicarea economiei la negru, asigurarea unui mediu concurential functional in plan sectorial.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Target Capital

Lasati un comentariu