Miercuri, 01 ianuarie 2014

Lupta decisiva pentru SIF-uri: Ori isi reiau declinul spre noi minime ori sunt gata sa demareze cel mai amplu trend ascendent din 2009 incoace

Sursa: BT Securities

Saptamana trecuta pe pietele bursiere a fost una destul de complicata, cu evolutii mixte: cresteri pe piata locala (antrenate de SIFuri), stagnari la niveluri relativ ridicate pe pietele americana si germana, in timp ce indicele austriac ATX s-a  apropiat de noi minime, se mentioneaza intr-un raport de analiza tehnica emisa azi-dimineata de societatea de brokeraj BT Securities.

“Pe piata romaneasca avertizam de mult timp ca suntem in pragul unor miscari pozitive mai ample si luam revenirea indicelui BET-FI peste 17.000 de puncte ca  indicatie in acest sens. Desi evaziva in prima faza, reactia pozitiva pe care mizam a  avut loc in contextul in care problematica pragului la SIFuri a fost reluata. Target-ul de la 20.000 de puncte s-a validat si, dupa o scurta ezitare, indicele a reusit sa se tina deasupra acestuia, determinandu-ne sa trecem la o numerotare ce admite cresteri mai ample pe termen scurt (dar care implica scaderi mai severe pe termen mediu/lung)”, a precizat Dan Rusu, seful departamentului de analiza al BT Securities.

Analistii de la BT considera ca cel mai relevant nivel in perioada urmatoare pentru evolutia SIF-urilor ar fi rezistenta de la 23.000 de puncte fiindca constituie punctul de bifurcatie intre doua scenarii de ansamblu care, pana la ora actuala, au mers impreuna.

“In zona 21.500-23.000 se va da insa lupta decisiva si vom sti daca SIF-urile isi reiau declinul spre noi minime (scenariul pesimist preferat proiecteaza piata, in  timp, sub minimele din 2009) sau daca piata romaneasca a incheiat corectia zig-zag de la maximele 35.000 din 2010 si e  gata sa demareze cel mai amplu trend ascendent din 2009 incoace (alternativa pozitiva)”, spune Dan Rusu.

SIF-urile au inceput timid sedinta de azi, tranzactionandu-se in jurul preturilor de inchidere de vineri. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestora, dar si a Fondului Proprietatea (FP), avea la ora 10:24, o crestere de 0,05%, si o valoare de peste 20.700 de puncte.

Lasati un comentariu