Miercuri, 16 aprilie 2014

Lupta impotriva contagiunii financiare incepe la BCE dar depinde in primul rand de summit-ul european

Taierea dobanzii inspre 1% in Europa este de asteptat, impreuna cu masuri de sprijin

In zona Euro dobanda de referinta are sanse sa fie taiata la 1%, marcand o inclinare a balantei inspre sustinerea economiei pandita de diverse riscuri, si mutand atentia dinspre depasirea tintei de inflatie – stabilitatea preturilor fusese obiectivul esential al predecesorului francez al lui Mario Draghi. Bancile europene au insa nevoie de sprijin, si BCE pare pregatita sa le ofere, inclusiv prin extinderea garantiilor luate in considerare ori prin oferirea de lichiditati pe scadente mai indepartate decat 12 luni. Setea de finantare a bancilor nu poate fi insa stinsa pe termen lung prin aceste masuri, si aproape toti actorii pietelor sunt constienti ca este nevoie de ceva mai mult.

Asteptari mari, raspuns la inaltime?

Summitul european care incepe astazi ar urma sa aduca decizii istorice. Aceasta daca rezolutia reuseste a se ridica la inaltimea asteptarilor pietelor. Germania ar dori crearea unei entitati fiscale mai coerente, in care autoritatile centrale sa aiba un cuvant greu de spus in constructia bugetelor, cu atat mai mult atunci cand statele risca sa deschida baierele pungii prea larg. Franta ar vrea o solutie pana la finalul zilei de vineri, si implementarea efectiva pana in martie anul viitor. Ar fi intr-adevar un moment istoric: sub presiunea pietelor (mai relaxate tocmai in urma anticiparii acestui scenariu, dupa cum arata scaderea diferentelor intre dobanzile pe 10 ani pe pietele datoriei italiene si germane) Europa strange randurile. Daca UE se misca inspre o regiune “compacta” fiscal, BCE ar putea avea mai mult loc pentru actiune, si Draghi a sugerat ca va profita de aceasta pentru a interveni mai puternic in piete.

 

Diferentialul intre randamentele pe 10 ani ale Italiei si Germaniei a scazut in ultimele sedinte. Sursa: bloomberg.com

Pregatind scenariul B

In conferinta de presa, Draghi ar putea totusi sa nu se arate pre-angajat pentru actiune suplimentara, preferand sa lase in ceata investitorii. Ceea ce ar insemna un motiv de soc pentru Euro si actiunile europene. Adevarata surpriza ar veni insa abia la finalul sedintei de vineri: dupa tot tam-tamul mediatic, o amanare a anuntului mult-asteptat ori divergente acute intre statele zonei Euro (macar o uniune fiscala UE17 in loc de UE27 ar fi recomandabila) ar oferi cele mai puternice argumente vanzatorilor. Tehnic, consolidarea in forma de triunghi atrage atentia asupra pregatirii pietelor pentru o miscare impulsiva.

Grafic EURUSD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu