Sambata, 25 ianuarie 2014

Mai multe feluri de AAA

Saptamana trecuta, cand Grecia si Italia s-au confruntat cu crize politice fara precedent in istoria moderna a celor doua state membre ale zonei euro, dobanzile suverane spaniole au ramas calme. Nu vad insa niciun motiv pentru care ecartul Spania/Germania sa nu urmeze aceeasi cursa precum cel dintre Italia si Germania.

Dar criza zonei euro se extinde rapid catre centru, mai exact catre piata bondurilor guvernamentale franceze, acolo unde Banca Centrala Europeana nu se numara printre cumparatori (cel putin nu deocamdata). Ecartul dintre dobanzile suverane franceze si germane la scadenta de 10 ani retesteaza in aceasta dimineata nivelul de doua puncte procentuale. Acelasi ecart a fost de numai 30 – 40 puncte procentuale de baza anul trecut, si aproape inexistent pe parcursul ultimei decade.

Cu cat perspectiva dezintegrarii proiectului european devine mai probabila, cu atat dobanzile suverane europene sufera o divergenta tot mai mare, si fenomenul este acum indicativ pentru o dislocare extrem de periculoasa a centrului zonei euro. Investitorii fac o diferenta tot mai mare intre ratingul AAA al Germaniei si acelasi rating al Frantei, al Austriei, al Olandei si chiar al EFSF. Notati ca ecartul EFSF/Germania continua sa creasca in termeni relativi vizavi de ecartul dintre o medie ponderata a dobanzilor suverane ale statelor membre ale zonei euro clasificate AAA si dobanzile suverane germane. Dar acest lucru nu ar trebui sa se intample. De fapt, valoarea ecartului EFSF/Germania ar trebui sa se situeze sub cea a ecartului dintre media ponderata a dobanzilor statelor membre clasificate AAA si dobanzile suverane germane, de vreme ce emisiunile EFSF sunt garantate integral nu doar de statele membre clasificate AAA dar si de cele membre clasificate sub-AAA.

Ipoteza centrala cu care am lucrat de la sfarsitul lunii trecute este ca ecartul dintre dobanzile suverane italiene si franceze si dobanzile suverane germane va continua sa creasca. Ca proxy pentru acest proces de divergenta care afecteaza dobanzile suverane europene am ales sa urmaresc un declin al forintului unguresc si al dolarului australian in fata dolarului american. In absenta unor modificari substantiale ale abordarilor curente ale autoritatilor europene in particular, si ale contextului macro-global in general, voi continua sa testez aceste ipoteze.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu