Vineri, 20 decembrie 2013

Manager portofoliu East Capital: Ridicarea pragului de la SIF-uri reprezinta o oportunitate pentru ca Romania sa devina credibila in fata investitorilor straini

Foto: East Capital

Adrian Pop, manager de portofoliu in cadrul East Capital, societate de administrare a fondurilor deschise de investitii, cu active nete de 3,5 miliarde euro si o expunere pe piata de capital din Romania de 72 milioane euro, este de parere ca nu mai exista nici o justificare in mentinerea pragului la SIF-uri, potrivit unui comunicat emis de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

“Ridicarea pragului reprezinta sansa pentru ca piata de capital din Romania sa devina credibila in fata investitorilor straini, in caz contrar aceasta va ramane o piata subdezvoltata si va fi ocolita de investitori”, precizeaza Pop, in comunicatul AIPC.

Mai mul, potrivit acestuia, Fondul Proprietatea este perceput de catre investitori in mod similar cu SIF-urile, iar inexistenta unui prag de detinere nu are nici o consecinta negativa asupra FP.

Potrivit AIPC, unul din contra-argumentele ridicarii pragului la SIF-uri este acela ca, odata cu ridicarea pragului, active importante din portofoliul SIF-urilor vor ajunge sa fie controlate de diverse grupuri de interese.

Pop afirma ca aceste temeri sunt lipsite de temei. “De exemplu, avand in vedere ca SIF-urile si-au diminuat participatiile la BCR si BRD, acestea nu mai au detineri strategice in sistemul bancar romanesc”, se mentioneaza in comunicatul AIPC.

“Consideram ca majorarea pragului la SIF-uri de la 1 la 5% ar reprezenta un pas important pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si, datorita acestui fapt credem ca investitorii de pe piata de capital merita mai mult interes din partea legislativului. In nici o tara din Uniunea Europeana nu exista prevederi legislative similare cu pragul SIF-urilor, iar majorarea acestui prag ar insemna un pas important spre normalitate. In plus, ar fi o dovada de deschidere pe care legislativul din Romania o arata fata de aplicarea principiilor de guvernanta corporativa si respectare a drepturilor actionarilor”, au precizat reprezentantii investitorilor pe piata de capital.

AIPC a mai mentionat totodata ca este nevoie de modificarea cadrului legislativ in sensul stabilirii mai clare a situatiilor in care actionarii sunt prezumati a actiona in mod concertat.

“De asemenea, consideram ca stabilirea persoanelor care actioneaza in mod ar trebui facuta de o entitate independenta si nu de catre persoane care ar putea avea interese contrare cu cele ale investitorilor”, au spus reprezentantii AIPC.

Proiectul legislativ care prevede majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% este trecut pe ordinea de zi a sedintelor Camerei Deputatilor din 21-22 noiembrie.

Lasati un comentariu