Vineri, 03 ianuarie 2014

Manipularea faptelor pentru a justifica o teorie: o practica de trading periculoasa

Orice investitor, cu experienta mai multa sau mai putina, are propria sa teorie despre piata. Citind, tranzactionand sau ascultandu-i pe altii, ei au propria viziune despre modul in care piata functioneaza. Problema apare insa cand un investitor foloseste o teorie atunci cand faptele arata ca ea nu ar trebui utilizata. Constient sau nu, este usor sa treci cu vederea faptele care nu se potrivesc unei teorii incorecte dar, in schimb, sa te focusezi asupra faptelor care-ti justifica teoria. Mintea are o tendinta naturala sa aranjeze detaliile intr-un tablou mai mare, mai usor de inteles decat haosul fluctuatiilor zilnice, potrivit Investopedia.com. Ceea ce, pana la un punct, este de ajutor. Dar cand incepem sa manipulam faptele pentru a se potrivi teoriei, deja avem de-a face cu o problema periculoasa.

Cum apare problema

Cei mai multi investitori sunt bombardati cu informatii si opinii, indiferent daca este vorba de prietenii care vorbesc despre o actiune care trebuie neaparat cumparata sau de stirile care mentioneaza o legatura intre doua active. Orice informatie poate fi rapid convertita intr-o teorie. Actiunea mentionata de prieteni poate deveni o sursa de venit si desi, la o analiza mai atenta, se descopera semne de intrebare, investitorul nu mai tine cont de ele si cumpara actiunea oricum.

In celalalt caz, la fel. Investitorul aude, de exemplu, despre o corelare intre evolutia dolarului si cea a pietei si incepe sa tranzactioneze fara sa inteleaga toate fatetele acestei legaturi. Asta ar putea sa mearga o perioada, dar nu va merge mereu. Iar ziua in care vei pierde tot va veni inevitabil.

Cam asa arata problema la inceput. Auzim un pont, teorie sau strategie si o implementam chiar daca nu stim prea bine despre ce este vorba. Sau chiar in fata unor dovezi care arata ca este o decizie proasta.

Evolutia problemei

Acest gen de problema poate afecta orice investitor, indiferent cat de experimentat este, daca acesta incalca principiile unei activitati facute in mod disciplinat. Orice investitor isi da seama, pe masura ce capata experienta, ca trebuie sa-si formeze propria sa teorie despre modul in care functioneaza piata. Ulterior, trebuie creat un plan de tranzactionare care sa respecte principiile teoretice astfel create.

Principiul poate fi acela ca poate fi facut profit respectand trendurile pietei. Un alt model este acela al profiturilor mici si multe, facute pe miscarile mici, in sus si in jos, ale pretului unei actiuni.

Aceste modele de tranzactionare pot deveni foarte complexe si pot reprezenta un mediu propice extinderii problemei mai sus mentionate.

Sa luam ca exemplu o strategie de urmarire a trendului in care unul sau doua preturi ating linia trendului. Investitorul respectiv merge pe short atunci cand piata scade sub trend si pe long cand piete urca peste linia trendului. Vine insa vremea cand linia trendului nu mai respecta informatiile din piata. Aceasta din urma este, sa zicem, instabila, cu miscari in sus si jos ale preturilor, deasupra si dedesubtul liniei trendului. Investitorul traseaza mereu noi linii ale trendului si isi pierde banii in timp ce piata urmeaza traseul dintilor de fierastrau. Problema aici e clara: investitorul forteaza folosirea unei strategii intr-un context nepotrivit. Piata nu mai respecta trendul, dar investitorul insista sa mizeze pe o strategie pierzatoare.

Din rau in mai rau

Din pacate, aceasta categorie de problema poate deveni foarte complexa. Daca in exemplele de mai sus ne-am focusat pe aspectele tehnice, multi investitori folosesc analiza fundamentala in strategia lor. Un investitor poate folosi o strategie tehnica care-i indica o piata in urcare, dar, pentru ca aude un analist care spune ca piata va scadea, ezita si pierde oportunitatea.

Bombardat cu informatii si teorii, un investitor trebuie sa faca o selectie dura a acestora si sa se concentreze pe o singura strategie sau teorie si s-o aplice constant.

Un alt exemplu face referire la un investitor pe termen lung care merge numai pe analiza fundamentala si care crede ca economia si-a incetat declinul si incepe sa urce. Incepe sa cumpere actiuni si trece la aplicarea strategiei acum. Dar uita ca trebuie sa mai treaca timp pana cand piata va incepe sa urce, asa ca preturile deocamdata tot in jos se indreapta, iar investitorul inregistreaza pierderi.

Solutii

Aceste probleme sunt create de anumiti factori care pot fi evitati prin cateva masuri.

-Creeaza-ti un plan detaliat

Trebuie creata o strategie detaliata care sa specifice clar cand o anume teorie poate fi folosita. Trebuie explicat clar ce factori trebuie sa fie prezenti pentru a putea fi implementata strategia respectiva sau in ce conditii strategia nu trebuie folosita. Niciun investitor nu trebuie sa actioneze dupa ureche.

-Trebuie sa ai mai multe strategii, in functie de mediul pietei

Daca nu ai o strategie pentru o anumita stare a pietei atunci nu trebuie sa tranzactionezi.

-Tranzactioneaza asa cum stii tu

Deseori sa spune ca orice predictie despre piata va deveni adevarata… la un moment dat. Moment care poate fi acum sau peste un secol. Tu esti cel care decide cand sa intre si cand sa iasa, si de ce. Sfaturi de la prieteni sau de la analisti care apar la TV nu sunt de mare folos. Ei isi pot permite sa greseasca, tu nu prea. Odata ce ti-ai facut un plan, tine-te de el si selecteaza foarte dur informatiile venite de afara.

-Monitorizeaza si urmareste

Un investitor trebuie sa stie care strategie a mers si care nu. Trebuie sa urmaresti toate tranzactiile si sa constientizezi motivele care te-au determinat sa le faci. Daca ceva nu merge, afla motivul. Chiar daca o tranzactie a facut bani, daca nu a respectat planul initial si a fost la noroc sau dupa un plan dovedit gresit, n-o repeta.

-Lasa faptele sa-ti dicteze strategiile folosite, nu invers

Nu te agata de teorii sau strategii ineficiente. Ai puterea sa recunosti unde ai gresit. Faptele inving intotdeauna, indiferent cat de mult te-ai indragostit tu de o teorie anume.

Concluzie

Este usor sa cazi in capcana manipularii datelor pentru a justifica o teorie. Poti depasi insa aceasta problema printr-un plan bine pus la punct, care sa respecte realitatea. Un plan ghidat de informatii, nu care sa ghideze el informatiile.

dinu.boboc@economictimes.ro

Linkuri catre acest articol

  1. Economic Times: Nu lăsa adevărul să stea în calea unei reţete bune de câştig - riscograma.ro

Lasati un comentariu