Duminica, 19 ianuarie 2014

Marii speculatori incep sa vanda detinerile de aur si argint

Cifrele zilei – 3 Mai

  • Banca Australiei a decis mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de 4.75%, in ton cu asteptarile generale ale analistilor.
  • Indicele Manufacturing PMI din Marea Britanie a scazut in luna Aprilie pana la nivelul de 54.6 puncte, sub estimarile initiale.
  • Comenzile industriale din Statele Unite au avansat in termeni lunari cu 3% in luna Martie fata de luna Februarie.

Cifrele zilei – 4 Mai

  • Astazi este zi bancara nelucratoare in Japonia.
  • Autorizatiile de constructii emise in Noua Zeelanda au crescut in luna Martie cu 2.2% fata de luna Februarie.
  • Indicele imobiliar Nationwide HPI din Marea Britanie a consemnat scaderea pretului locuintelor cu 0.2% in luna Aprilie fata de luna precedenta.
  • La ora 11.30, in Marea Britanie va fi anuntata valoarea indicelui Construction PMI pentru luna Aprilie. La aceeasi ora sunt programate o serie de raportari care urmaresc evolutia creditarii catre populatie.
  • La ora 12.00, in zona euro se asteapta publicarea variatiei lunare a vanzarilor de retail, fiind asteptata o crestere de 0.2% in luna Aprilie fata de luna Martie.
  • La ora 15.15, in Statele Unite, raportul privat ADP privind evolutia pietei muncii din sectorul privat al economiei americane este asteptat sa indice crearea a 200000 de noi locuri de munca.
  • La ora 17.00, tot in SUA va fi publicat indicele ISM Non-Manufacturing PMI pentru luna Aprilie. Se asteapta o usoara crestere a valorii publicate in luna Martie, de la 57.3 puncte la 57.9 puncte.

Aurul si argintul si-au continuat corectiile, dupa ce marti au inregistrat cele mai mari pierderi din ultima luna si jumatate. Sedinta asiatica din aceasta dimineata a confirmat corectia care se formeaza in piata metalelor pretioase, anumite zvonuri indicand ca marii speculator au inceput sa vanda din detinerile acumulate in ultima perioada.

Contractul pe aur listat la Comex, avand scadenta Iunie, a pierdut 0.5%, ajungand la un pret de 1532 de dolari pentru o uncie. Evolutia argintului a fost ceva mai puternica, acesta marcand o scadere de 3%, pana la un pret de cotare de 41.33 de dolari pentru o uncie. Sedinta de ieri a consemnat cea mai mare scadere zilnica din piata argintului din ultimii 2 ani si 4 luni.

Conform unui articol al Wall Street Journal, mai multe fonduri speculative importante au inceput sa lichideze pozitiile de cumparare pe aur si argint. Printre acestea se numara fondurile de hedging controlate de catre George Soros si John Burbank, precum si alte companii de profil sau fonduri de investitii care au initiat ordine de vanzare pe cele 2 metale.

Noile cerinte de marja impuse de catre Chicago Mercantile Exchange pentru tranzactionarea contractelor futures pe argint au intrat in vigoare la inchiderea sedintei de marti, marcand a treia crestere a marjelor de tranzactionare din ultima saptamana. In aceste conditii, mai multi investitori mici s-au vazut la randul lor nevoiti sa lichideze pozitiile detinute pe contractele futures pe argint, neputand sa mai sustina noile marje.

Si alte metale pretioase au inregistrat scaderi. Platina si paladiul au scazut cu 0.3%, respectiv 1.3% pe parcursul sedintei de tranzactionare, ducand la conturarea unei corectii in mai multe piete. Cu toate acestea, alti investitori de anvergura continua sa isi mentina optimismul in ceea ce priveste continuarea cresterii cotatiilor metalelor pretioase. Printre ei se numara si John Paulson, dar si analistii de la Goldman Sachs, care nota intr-o analiza publicata recent nominalizarea aurul drept una din “marfurile preferate pentru plasarea investitiilor”.

In alta ordine de idei, Portugalia a anuntat ca a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, urmand sa contracteze un imprumut in valoare de 78 de miliarde de euro, cu o scadenta de 3 ani. Conform declaratiilor Premierului interimar Jose Socrates, intelegerea este una mai “relaxata” comparativ cu a altor state care au contractat imprumuturi asemanatoare. O parte din suma va fi alocata pentru recapitalizarea bancilor portugheze care vor avea nevoie de lichiditati.

Detalii in privinta dobanzii ce va trebui platita nu au fost oferite, insa a punctat ca acordul va prevede termene ceva mai blande in privinta atingerii tintelor de deficit, care ar urma sa scada pana la 3% in 2013. In plus, salariul minim nu va fi afectat, iar angajatii din administratia publica vor continua sa primeasca al 13-lea si al 14-lea salariu. Conform Primului Ministru, in acord nu sunt stipulate concedieri in sectorul public.

Comentariu de Andreas Nichilciuc, Branch Manager la societatea de brokeraj specializata in Forex Bulbrokers Romania

Lasati un comentariu