Marti, 25 februarie 2014

Marius Ghenea: Am inceput sa investesc pe Bursa prin 2001 si am tranzactionat destul de mult. Acum am un portofoliu tipic de investitor

Sursa: ghenea.ro

Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, spune ca intentioneaza sa reia procedurile de listare a companiei FiT Distribution in momentul cand va avea loc cu adevarat o relansare a economiei.

FiT Distribution, care are o activitate legata de distributia IT si comertul online, a avut anul trecut o cifra de afaceri 18 milioane de euro. Potrivit lui Ghenea, a mai existat in trecut un plan de listare a FiT, dar s-a renuntat la el din cauza conditiile economice nefavorabile.

“Am inceput sa investesc pe Bursa prin 2001 si am fost destul de activ, tranzactionand destul de mult pana in 2007, moment cand am zis sa lichidez un portofoliu semnificativ, gandindu-ma ca economia evolueaza in cicluri. In momentul de fata mai am investitii, dar sunt mici si sunt in zona unui portofoliu tipic de investitor: farma, petrol, banci”, a declarat Marius Ghenea, cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare de astazi de la Bursa.

Incepand din 2007, el s-a orientat spre companii private inchise, in special start-up-uri.

“In prezent investesc in opt companii mici, in care sunt business angel (un investitor care furnizeaza capital, de regula unui start-up, in schimbul unei participatii in companie-n.red) , toate cu o activitate legata de domeniul IT”, a precizat Ghenea, care s-a aratat interesat de piata alternativa pe care Bursa intentioneaza sa o lanseze.

“Voi urmari cu interes modelul de piata alternativa pe care il propune BVB pentru ca este o varianta mai rapida si mai flexibila catre piata de capital pentru acest tip de companii mici”, a mentionat acesta.

Marius Ghenea a mai spus ca aceasta piata alternativa ar putea fi interesanta pentru numeroase companii mici si medii care altfel nu s-ar gandi la o listare pe piata reglementata.

Omul de afaceri considera insa ca cea mai ieftina metoda de finantare ar trebui sa ramana creditarea si apoi finantarea pe piata de capital.

“Pentru listare ai doua motive: finantarea si un eventual exit. Nu sunt companii mari de IT listate pe bursa romaneasca, pentru ca acestea nu au recunoastere pe plan local, livrand produsele lor in principal pe piete externe. In acelasi timp, nu sunt interesate de listare pentru ca nu au nevoie de finantare, in general acestea incasand banii inainte sa livreze produsele.”, a precizat Marius Ghenea.

El crede ca relansarea adevarata a economiei ar putea avea loc in 2011, atata timp cat nu se vor aplica majorarile mari de taxe vehiculate in prezent.

“Cu siguranta ar fi o eroare majora pentru economia romaneasca, ar fi o reintrare in criza, ar fi o eroare imensa pe care ar face-o Guvernul”, a declarat Ghenea.

“Nu cred ca aceasta marire de taxe ar aduce mai multi bani la buget, pentru ca in prima instanta marirea taxelor ar inhiba consumul, iar asta ar insemna aplicarea unei taxe mai mari pe o baza mai mica, plus ca evaziunea fiscala ar creste foarte mult, ea oricum fiind mare”, a adaugat omul de afaceri.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu