Vineri, 18 iulie 2014

Mark Mobius: Cum sa cauti chilipiruri printre companiile mici

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea, este de parere in aceasta perioada, adevaratele chilipiruri de pe bursa se gasesc printre companiile mici (small caps) de pe pietele emergente, potrivit celei mai recente postari a lui Mobius pe blogul sau.

“Companiile mici din pietele emergente sunt in general trecute cu vederea. Unele au un istoric foarte scurt si mult mai putine informatii accesibile publicului. Dar, tocmai pentru aceste motive, pretul actiunilor companiilor mici este mai putin probabil sa reflecte adevarata lor valoare, creand astfel oportunitati atractive de investitii. Noi incercam sa atragem aceste dezavantaje in favoarea noastra”, precizeaza presedintele executiv al Franklin Templeton pe blogul sau.

Acesta defineste companiile small caps ca acele firme care au o capitalizare mai mica de doua milioane de dolari, insa a adugat ca multe small caps au potentialul de a deveni companii mari.

Potrivit  gurului pietelor emergente, investitiile in companiile de mici dimensiuni necesita dedicatie, investitorii fiind nevoiti si sa calatoareasca pentru a vedea care este situatia reala. „Recent, am fost in China pentru a analiza o companie producatoare de ceai si am vizitat plantatiile de ceai din Fujian. Era foarte frig, dar calatoria a fost foarte utila pentru ca astfel am putut sa observam si sa intelegem cum este crescut, cules si procesat ceaiul. Pentru astfel de calatorii este nevoie de timp si efort, dar sunt foarte necesare pentru a intelege cum functioneaza companiile mici”, a mai explicat Mobius.

Seful Franklin Templeton spune ca atunci cand analizeaza o companie de mici dimensiuni, ei evalueaza managementul companiei. Daca acestia inteleg business-ul in care activeaza si daca sunt concentrati pentru a obtine rezultate bune si daca au obiective pe termen lung.

“Multi investoitori se uita la companiile mici din pietele emergente cand piata isi revine dupa criza. In aceste conditii, firmele mici pot avea cresteri mai mari decat cele inregistrate la nivelul intregii piete, pentru ca au tendinta de a-si reveni mai repede decat large caps-urile atunci cand economia isi revine”, a scris Mobius pe blogul sau.

Acesta isi termina prezentarea de pe blog cu un sfat adresat investitorilor in companii mici: “Daca va ganditi sa investiti in companii de mici dimensiuni din pietele emergente, trei lucruri sunt foarte importante: (1). Studiati companiile si perspectiva industiilor din care fac parte. (2). Aveti rabdrare si (3). Sa aveti o viziune pe termen lung pentru a vedea castiguri pe termen lung. Acestea sunt cateva rezolutii de care sa tineti cont in acest an”, a mentionat Mark Mobius.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu