Duminica, 23 martie 2014

Mediul redevine favorabil predilectiei pentru refugiu

Luna aprilie a prins pietele intre doua curente opuse. Pe de o parte, criza zonei euro a reaparut pe radar, iar datele economice au inceput sa deceptioneze nu doar in Statele Unite, ci mai recent si in zona euro si Regatul Unit. Pe de alta parte, sezonul de raportari financiare aferent Q1 2012 pe Wall Street a surprins pozitiv asteptarile initiale, iar cele mai importante banci centrale, inclusiv Rezerva Federala, ne-au asigurat ca sunt pregatite sa relaxeze din nou conditiile monetare daca acest lucru devine oportun.

Niciunul dintre cele doua curente nu a reusit sa se impuna, cel putin deocamdata. Nu stim daca surprizele economice negative din Statele Unite vor continua, perceptia acum este ca avem de-a face doar cu corectii negative ale unor cifre excelente din debutul anului care, la randul lor, s-au datorat atunci unor conditii meteo neobisnuit de bune. Nu stim, de asemenea, cat de aproape este cu adevarat Rezerva Federala de QE3.

Bondurile guvernamentale americane cu scadente medii si lungi au trecut cu succes testul unuia din cele mai bune trimestre din istorie pentru active de risc, in general, in Q1 2012. Am fi putut avea in debutul anului o dislocare importanta in sensul unei realocari a capitalurilor dinspre siguranta bondurilor guvernamentale catre randamentele bursei de actiuni si ale altor active de risc – dar aceasta dislocare nu s-a intamplat. Acum, insa, investitorii se pregatesc sa treaca in H2 2012 intr-un mediu a carui vizibilitate s-a redus considerabil fata de cea din debutul anului.

Intr-un asemenea mediu, bondurile guvernamentale americane cu scadente medii si lungi recastiga sansa unor noi maxime ale cotatiilor (adica minime, in unele cazuri record, ale dobanzilor corespondente), iar investitorii ar putea considera o expunere long ca unul dintre pariurile strategice pentru 2012.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu