Luni, 31 martie 2014

Mentinerea scaderilor a adus randamente ridicate vanzatorilor

Sursa: Sibex

La Sibex, cotatiile celor mai lichide instrumente, anume derivatele pe Dow Jones si actiunile SIF5 au avut o evolutie descendenta in penultima zi a saptamanii. Dupa o prima jumatate de sedinta cu cresteri, preturile au evoluat mixt inspre pranz , pentru ca in partea secunda a sesiunii semnalele externe sa contureze trendul descendent.

Clara a fost directia descendenta a euro fata de dolar, moneda unica pierzand teren, precum si a pretului futures al petrolului, care a inregistat o a doua sedinta de scadere. Participantii au tranzactionat intr-un context extern dominat de deprecierile de pe bursele europene, indicele Stoxx Europe 600 extinzandu-si minimul ultimelor 11 luni ca reactie la temerile privind dificultatile intampinate in procesul de revenire a economiei globale.  Si futures-ul din SUA a semnalizat o evolutie negativa pe Wall-Street, confirmata la deschiderea NYSE. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul contractelor futures era de peste 3500 cu o valoare 25 milioane lei. Predominanta scaderilor a sporit castigurile vanzatorilor, derivatele permitand inceperea tranzactiile direct prin vanzare.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut in top cu 1300 de contracte incheiate pana la ora 17.30. Dupa o prima jumatate de zi cu cresteri, cotatia a fluctuat oarecum nehotarat pana la aparitia datelor economice din SUA, pentru ca apoi sa se impuna o directie negativa, stirile din piata muncii indicand o stagnare a economiei. Numarul anualizat al persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj a fost de 400.000, in scadere cu doar 1000 fata de nivelul anterior. Desi datele au fost usor mai bune ca estimarile, care indicau o crestere la 404.000, totalul anuntat fiind cel mai scazut nivel din ultimele patru saptamani, opinia generala este ca piata muncii inca se lupta pentru recastigarea unui moment favorabil, mai ales dupa ce dupa ce numarul cererilor s-a situat peste nivelul de 400.000 timp de 17 saptamani la rand, fiind inca departe de nivelul de 375.000 inregistrat in februarie, nivel care semnalizeaza o crestere sanatoasa a pietei muncii.

In aceste conditii, indicii americani pierdeau peste 1% dupa deschiderea bursei din SUA iar deprecierea Dow Jones de reflecta si la Sibex. Astfel, la ora 17.30 indicele DJIA avea la Sibiu o variatie negativa de 84 puncte pe scadenta septembrie si de 107 puncte pe scadenta decembrie. Pentru martie 2012 cotatia indicelui afisa o scadere de 125 puncte. Aceste variatii au asigurat castiguri ridicate speculatorilor pe vanzare, pentru a doua zi la rand.

O crestere importanta a volumului de transfer s-a inregistrat pe produsul ce are la baza pretul petrolului de tip Light Sweet Crude. La ora 17.30 de observau  280 de contracte DEOIL_LSC, nivel apropiat de recordul de pe acest derivat. Cotatia unui baril de petrol pierdea 1,74%, situandu-se la 90,5 dolari. Contractul DEOIL_LSC beneficiaza de activitatea a doi market-makeri, acest fapt completand seria de avantaje cum ar fi costurile reduse si tranzactionarea direct in lei.

Pe segmentul financiar, influenta scaderilor indicilor europeni si mentinerea unei tendinte negative a actiunii SIF Oltenia pe piata suport au determinat speculatorii sa mizeze in continuare pe scaderi ale DESIF5. La ora 17.30 numarul contractelor pe acest produs era de 1500. Termenul scurt (septembrie), a fost preferat de investitori care au estimat o scadere de 1,78 % a cotatiei actiunii SIF Oltenia. Tot pe minus se afla si pretul estimat pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012, scaderile fiind de 1,47 si 1,39%.

Dupa o tentativa usoara se crestere in prima ora a sedintei, cotatia euro a scazut apoi fata de dolar, adancindu-si deprecierea pe masura trecerii timpului, cu minimul zilei atins in jurul orei 17.00. Si pe pietele externe euro a scazut in raport cu dolarul, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca factorii de decizie politica vor oferi bancilor sume cash suplimentare pentru a contribui aplanarea tensiunilor de pe pietele financiare. La Sibex euro pierdea 1,17% fata de dolar pe scadenta septembrie si 0,80% pe decembrie.

In sectorul derivatelor pe aur, pretul futures al unciei crestea cu 9 dolari pentru contractul SIBGOLD de o uncie si cu 10,9 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Pretul aurului urma tendinta de pe plan extern unde metalul galben s-a catarat la un nou record, ca reactie la turbulentele din pietele financiare.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu