Luni, 06 ianuarie 2014

Mihai Fercala: Optimismul Franklin Templeton se va eroda pe zi ce trece cand va vedea de ce se loveste

Sursa: Financiarul

Seful SIF Transilvania nu se arata entuziasmat de actiunile FP

Mihai Fercala, unul dintre cei mai puternici administratori de investitii de pe piata roma­neasca, considera ca grupul Franklin Templeton se va lovi in administrarea Fondului Proprietatea (FP) de aceleasi probleme pe care multi investitori le au pe piata romaneasca, inclusiv SIF Transilvania. Fercala conduce societatea de investitii financiare inca de la infiintarea ei in 1992 (la acel moment se numea Fondul Proprietatii Private III Tran­silvania).

Seful SIF Transilvania, Mihai Ferca­la, spune ca de-a lungul timpului so­cietatile de investitii financiare au fost „catalo­ga­te” in functie de interesele po­litice si eco­nomice ale diverselor per­soane, ceea ce practic le-a „legat de maini si de picioare”.

„Ar trebui sa avem capacitate de lobby in Parlament ca sa modificam Le­gea pietei de capital. SIF-urile, in opinia mea, ori se constituie in holdinguri industriale, pen­tru ca asta si sunt avand in vedere struc­tura portofoliului lor, ori daca sunt or­ganisme de plasament colectiv, ar tre­bui definit foarte bine ce fel de fonduri sunt, ce operatiuni pot face. In prezent, eu nu pot restructura portofoliul socie­tatii decat intr-o anu­mita limita pentru ca sunt tinut de anu­mite prevederi din legea pietei de capital si Legea societatilor comer­ciale, care une­ori chiar vin in contradictie”, a de­cla­rat Mihai Fercala, presedintele-direc­tor general al SIF Transilvania.

Potrivit acestuia, structura din pre­zent a SIF-urilor nu le permite sa fruc­tifice toate oportunitatile care apar pe piata, facand referire la limitele care sunt impuse acestor societati in ceea ce pri­veste detinerile pe care le pot avea.

Legislatie permisiva pentru „matrapazlacuri”

Mihai Fercala considera ca oricine ar fi la administrarea SIF Transilvania, chiar si un grup de renume la nivel mondial, cum este Franklin Templeton, ar avea aceleasi probleme pe care le au in prezent managerii acestei societati.

„Daca Franklin Templeton ar veni la administrarea SIF Transilvania s-ar lovi de exact aceleasi obstacole pe care le are consiliul meu de administratie”,  consi­dera Mihai Fercala. El crede, de altfel, ca si Templeton, in pofida optimismului pe care-l manifesta in ceea ce priveste re­structurarea porto­foliului FP, va vedea ca ii va fi foarte greu sa realizeze ceea ce si-a propus.

„Eu m-as bucura ca opti­mismul Fran­klin Templeton sa ramana la fel de puternic pana la final. Dar cred ca opti­mismul lor se va eroda pe zi ce trece cand vor vedea de cate pro­bleme se vor lovi. Opti­mismul lor o sa revina la nive­lul pe care-l am eu si alti investitori de pe piata romaneasca. Evi­dent, numele lor atarna mult mai greu, una este cand vorbeste Mobius si asculta toata lumea si alta e cand vorbeste Fercala, dar opti­mismul lor va fi cenzurat de situatia reala de pe piata”, a declarat Mihai Fercala.

Potrivit sefului SIF3, astfel este con­struita legislatia romaneasca, fiind „per­misiva pentru matrapazlacuri”.

„Eu traiesc aici, pe piata asta, cu sme­cheriile care se fac in mod constant si nu pot sa fac abstractie de asta. Daca as lucra la Zürich sau in alta parte, poate as vedea altfel lucru­rile”, spune acesta.

Procesul de restructurare va continua

Fercala nu se arata entuziasmat de Fondul Proprietatea (FP) tocmai din cau­za acestor inconveniente generate de portofoliul pe care trebuie sa-l admi­nistreze FP.

„Cu putine exceptii, Fondul este mi­noritar in companii unde actionarul majoritar este statul, iar managerii ace­lor companii nu dau atentie la ceea ce spun ceilalti actionari”, a subliniat aces­ta. Potrivit presedintelui SIF Transil­vania, societatea pe care o conduce nu va investi mai puternic in FP pana nu va fi mai clar ce putere va avea Franklin Templeton in acele societati, ce sanse are sa creasca rentabilitatea acestora.

Societatea de investitii financiare va continua si in acest an procesul de restructurare a portofoliului, prin care va incerca sa-si reduca expunerea de pe companiile nelistate in favoarea celor listate.

SIF-urile au intrat pe parcursul anului trecut chiar si in participatia de la BRD, considerata in trecut una „stra­tegica” pentru aceste societati, dar ofi­cialul SIF Transilvania spune ca nu mai intentioneaza sa vanda din aceasta de­tinere.

„Nu numai ca nu vindem la BRD, ci intentionam sa ne crestem partici­patia”, a precizat Mihai Fercala.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

5 Comentarii

 1. john spune:

  Timpul o sa demonstreze profesionalismul celor de la Franklin Templeton. Cert e ca managementul SIF3 lasa de dorit, doar daca ne uitam la situatia complexelor hoteliere cu care se chinuie sa faca turism. In cate cataloage internationale gasiti complexul hotelier de la Felix, dar cele de pe litoral ale SIF3? Din ce cauza lipsesc? prima data sa raspunda la aceste intrebari domnul Fercala si dupa sa se uite in ograda altuia. Tipicul caracter mioritic…

 2. Justitiarul spune:

  Mai stimate domn Presedinte Mihai Fercala faci comentarii deosebite dar cred ca sunt bazate pe ce nu vei mai putea realiza dumneata daca acest fond isi va pune in aplicare principiile. Blamezi pentru ca nu vei mai pute realiza ce ai realizat cu Chelu, Linica Stan, Alexandru Ovidius Barbu versus Viereanu Nicolae, Nuredin Beinur si Nuredin Erkin si multi alti mafioti care probabil te-au imbogatit, amaratule!!!!!!!!!!

 3. o fi Fercala mafiot dar rezultatele sub asteptari ale lui Franklin T. la FP, confirma mai degraba spusele sefului SIF Transilvania. Mobius nu a atras investitorii consistenti cu care il asteptau actionarii FP la listare, ci dimpotriva, a facut echipa mai degraba cu speculatorii bastinasi si cativa externi adusi de WOOD. Iar perspectivele sunt in continuare reduse, devreme ce nici in disputele cu guvernul nu prea are randament …

 4. g spune:

  Imi place mult site-ul

 5. john spune:

  stimate domnule membru la asociatia actionarilor FP. in calitate de investitor si actionar in cadrul FP doresc sa-ti amintesc ca fondul FP este un fond cu un orizont de timp mediu-lung pt investire. cum ma indoiesc ca dumneata stii ce inseamna aceasta, te sfatuiesc sa-ti vinzi de indata actiunile si sa-ti folosesti banii intr-un mod mai bun cu putinta. in momentul in care te vei documenta despre realizarile templeton pana sa vina in romania fata de realizarile SIF-urilor in acesti aprox 20 de ani, atunci iti vei schimba asteptarile… verde, cine n-are pierde…

Lasati un comentariu