Sambata, 28 decembrie 2013

Mihail Ion: Fondurile de actiuni nu atrag investitori pentru ca mediul de afaceri nu crede in revenire

Sursa: Financiarul

Fondurile de actiuni nu reusesc sa atraga investitori noi si nu vor reusi nici in lunile urmatoare, deoarece mediul de afaceri nu are incredere in revenirea economiei, spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea mare admi­nistrator de fonduri de pe piata locala.

Fondurile de actiuni au atras doar patru noi investitori in august, iar fata de finalul anului trecut, numarul investitorilor in aces­te fonduri este in scadere. Nici Bursa nu a avut o evolutie foarte buna in acest an, indicele BET-XT, care urmareste cele mai importante 25 de societati de pe piata, crescand doar cu putin peste 2% de la inceputul anului.

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, societate care are in administrare active de 1,7 miliarde de lei (400 de milioane de euro), spune ca evo­lutia recenta a pietei fondu­rilor mutuale este o ima­gine foarte buna a as­teptarilor pe care inves­titorii le au in privinta perspectivei economiei.

„Evolutia reflecta ape­ti­tul la risc al publicului investitional din Romania, dar si increderea acestuia in perspec­tivele pe termen scurt din Romania”, a de­clarat  Mihail Ion, presedin­tele Raif­fei­sen Asset Ma­na­ge­ment.

Po­tri­vit acestuia, investitorii sunt inca re­ticenti in a investi in in­stru­mente riscante, ce­ea ce, de alt­fel, s-a va­zut si in modul in care s-au orientat spre fon­durile mu­tuale de pe piata locala. Luna trecuta, fondurile monetare, care sunt consi­derate a avea un grad de risc mai redus, au atras aproape 3.500 de in­vestitori noi, fata de cei patru investitori noi care au venit in fondurile de actiuni. Per an­samblu, fon­durile monetare au peste 100.000 de investitori, in timp ce nu­marul de in­vestitori in fondurile de ac­tiuni este doar putin peste 12.600.

Seful RAM spune ca oamenii de afaceri si managerii vad problemele cu care se confrunta in businessul lor si sunt pesimisti in privinta revenirii eco­nomiei, iar in aceste conditii nu pot mer­ge sa investeasca in actiuni, care oricum sunt instrumente mai riscante.

„Inves­titorii au contact cu mediul de afaceri, fie personal, fie sunt executivi si reali­zeaza ca situatia nu e deloc incura­ja­toare”, a precizat Mihail Ion.

Un interes foarte redus fata de inves­titiile in actiuni se vede si in cazul tran­zactiilor care se fac la Bursa, unde, dupa o luna august foarte slaba, nici inceputul lunii septembrie nu a adus o imbu­nata­tire la nivelul lichiditatii.

„Cei care ar pu­tea investi in astfel de instrumente sunt pesimisti, reticenti in a-si asuma riscuri, in conditiile in care contextul politic nu e deloc stabil”, spune seful RAM.

Fondul Proprietatea, un impuls si pentru aceasta piata

El nu vede de altfel circumstante fa­vorabile pentru o evolutie mai buna a fon­durilor de actiuni pana la sfarsitul acestui an in ceea ce priveste numarul de investitori. Pe de alta parte, se asteap­ta la o imbunatatire a situatiei odata cu listarea Fondului Proprietatea, progno­zata pentru inceputul anului viitor.

„Listarea Fondului Proprietatea e o circumstanta pozitiva, urmand sa duca la cresterea free-float-ului, a lichiditatii, dar si a numarului de investi­tori”, con­sidera Mihail Ion.

El spune ca s-ar putea re­peta situatia dupa lista­rea companiei de utilitati Transgaz, care a atras si in­vestitori noi in piata. „Trans­gaz a creat un pic de emu­latie si acest lucru se poate repeta. Poate crea oportunitati investitionale pentru fondurile de acti­uni, dar poate atrage si atentia unor investitori noi asupra pietei de actiuni si apoi asupra fondurilor ca­re sunt orientate spre investi­tii de acest gen”, a mentio­nat presedintele RAM.

Seful diviziei de administrare de investitii a Raiffeisen Bank spune tot­odata ca fondurile de investitii ale so­cietatii pe care o conduce nu vor investi in titlurile Fondului Proprietatea pana ce acesta nu va fi listat.

„In masura in care o sa ajunga la cota Bursei, o sa analizam oportunitatea in­vestitiei in acesta. Nu vom lansa insa un fond care sa investeasca in titluri daca nu e listat”, a precizat Mihail Ion.

Posibili noi jucatori pe fondurile monetare

El considera ca potentialul este in continuare mare pe fondurile monetare, care, datorita profilului lor de risc redus, au o aplicabilitate larga, spre deosebire de fondurile de actiuni, care sunt mai limitate in ceea ce priveste plaja de inves­titori carora li se pot adresa.

Mai mult, seful Raiffeisen Asset Ma­na­gement considera ca succesul inregis­trat de acest segment al fondurilor mu­­tuale si faptul ca doar doi adminis­tratori au ajuns sa faca jocurile pe aceas­ta piata au atras foarte probabil atentia si celorlalte banci prezente in Romania. La sfarsitul lunii august, ad­minis­tratorii de la Raif­feisen si Erste aveau cumulat o cota de aproape 80% din activele totale ale acestei piete.

„Cand vezi ca o piata foarte concen­trata reuseste astfel de perfor­mante pe un anumit seg­ment de clienti e clar ca e un semnal. S-ar putea ca pe termen mediu sa ve­dem o intrare mai puter­nica si a altor banci locale pe acest segment”, a pre­cizat Mihail Ion.

RAM a anuntat la sfar­situl sapta­manii trecute o noua lansare a unui fond, respectiv Raiffeisen Dolar Plus, primul fond de investitii de pe piata locala denominat in dolari. Acesta va face investitii tot in instrumente cu risc redus precum depozite bancare sau titluri de stat.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu