Luni, 17 martie 2014

Mihail Ion, Raiffeisen: In prezent, doar putin peste 2% din averea financiara a romanilor este plasata in fonduri de investitii

Sursa: Raiffeisen Asset Management

Primul pas de la depozitele bancare la investitii se face prin intermediul unui fond de investitii cu risc redus, este de parere Mihail Ion, presedintele firmei de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management (RAM).

Acesta a explicat ca, in prezent, doar putin peste 2% din averea financiara a romanilor este plasata in fonduri de investitii, iar procentul ar putea ajunge la 10% pe termen mediu si lung.

“Este greu de facut o predictie pentru urmatorul an, pentru ca modul de economisire a oamenilor nu se schimba de la un an la altul. Pe masura ce cresterea economica va reveni si se va apropia de potential, increderea in economie va creste, iar ratele dobanzilor se vor reduce, alocarea in fonduri poate ajunge la 10%, pe termen mediu si lung. In Europa Occidentala, 50% din averea financiara a unei familii este plasata in depozite, restul mergand catre fonduri de investitii, fonduri de pensii, asigurari cu componenta investitionala sau alte instrumente”, a declarart Mihail Ion pentru EconomicTimes.ro.

Fondurile administrate de Raiffeisen au ajuns anul trecut la active in valoare de circa 2,2 miliarde de lei (peste 500 mil. euro),  reprezentand o crestere de 105% fata de un volum de active de la finalul anului 2009.

Cota de piata a RAM a ajuns la 38,2%, in crestere de la 30,3% la sfarsitul anului 2009.

Cresterea activelor a fos sustinuta de fondurile cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda, respectiv Raiffeisen Monetar, cu un plus de aproximativ 600 mil lei, Raiffeisen Europlus, cu o crestere a activelor administrate exprimata in lei de peste 450 mil lei si fondul lansat recent Raiffeisen Dolar Plus, cu active in echivalent lei de aproximativ 40 mil lei.

“Anul trecut fondurile cu plasamente in valuta au fost in atentia publicului pentru ca pana in 2010 aceste fonduri nu existau, iar deficitul de oferta si-a spus cuvantul. In 2011 ma astept ca tot plasamentele cu risc redus sa fie in atentia investitorilor, si vor atrage resurse fondurile cu plasamente in toate valutele, lei, euro, dolari. Acest lucru se va intampla in primul rand pentru ca primul pas de la depozite la investitii se face prin intermediul unui fond de investitii cu risc redus . Ma astept in continuare ca acest segment sa fie atractiv”, a mai spus Mihail Ion.

La sfarsitul lui 2010, fondurile Raiffeisen aveau in total aproape 40.000 de investitori, fata de aproximativ 23.000 la sfarsitul anului 2009.

„Ritmul de crestere ridicat al volumelor plasate in fondurile de investitii in Romania in ultimii doi ani corespunde inceputului unui trend de diversificare a plasamentelor romanilor dincolo de instrumentele de economisire clasice. Analizand alocarea activelor financiare ale familiilor din tara noastra comparativ cu alte tari ale Europei Centrale si de Est, este usor de inteles ca dimensiunea actuala a pietei fondurilor de investitii are potentialul de a se multiplica de cateva ori in viitorii ani”, a mai spus presedintele Raiffeisen Asset Management.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. escu spune:

    Din fericire as putea spune. Admintsratorii de fonduri s-au invatat doar sa ia banul, indiferent de rezultatele fondului respectiv.

Lasati un comentariu