Marti, 19 august 2014

Mirajul BRIC ia o pauza

Sursa: Tradeville

Aflam ca in noiembrie China s-a confruntat cu iesiri de capital pentru a doua luna consecutiv. Fenomenul poate fi explicat partial prin reducerea excedentului comercial, dar intr-un plan mai larg se circumscrie miscarii capitalurilor speculative dinspre periferiile riscurilor globale inapoi catre cele mai importante centre de lichiditate.

O situatie mult mai serioasa la nivelul BRIC exista insa in India, care sufera iesiri accelerate de capital (dupa intrari record anul trecut), deficit fiscal si de cont curent in crestere, efecte negative severe ale abordarilor monetare restrictive asupra economiei si semnale politice recente care sugereaza blocarea reformelor structurale si legate de investitiile straine. Nu intamplator vedem rupia indiana prabusindu-se (grafic) si evolutia monedei locale este cu atat mai ingrijoratoare cu cat post-Lehman Brothers perceptiile generale in legatura cu India si in particular cu cabinetul Singh au fost extrem de optimiste.

Daca adaugam ingrijorarile privind piata imobiliara, sistemul bancar si datoriile publice la nivel regional din China, incertitudinile politice din Rusia si expunerile carry-trade masive care post-Lehman Brothers au urmarit Brazilia dar care acum devin vulnerabile unei deteriorari a fundamentelor locale generand o campanie de relaxare monetara ad-hoc, realizam ca cel putin deocamdata cele mai importante economii emergente nu par sa mai joace in filmul din 2009 – 2010. Si din aceasta perspectiva aprecierea dolarului american devine inca si mai usor de explicat (vedeti “AUD, HUF, TRY redevin vulnerabile”; site-ul TradevilleFX, 13 decembrie).

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu