Duminica, 22 decembrie 2013

Mircea Dologa: Investitorii romani nu stapanesc nici analiza tehnica clasica, daramite pe cea moderna

Mircea Dologa, fondatorul site-ului pitchforktrader.com si autorul unei serii de ma­nuale profesioniste de tra­ding spune ca a fost surprins sa descopere ca in Romania analiza teh­nica clasica este foarte putin stapanita si practicata, iar in contextul actual doar o noua generatie de investitori, educata modern, ar putea schimba lucrurile pe piata de capital romaneasca.

Investitorii straini sunt constienti de avantajele impozitarii mai reduse din Romania comparativ cu situatia de pe alte piete, dar sunt descurajati de biro­cratia existenta si de lipsa de lichiditate, spune dr. Mircea Dologa, analist tehnic certificat (CTA) de National Futures Asso­ciation din Statele Unite.

„Investitorii straini care vin in Roma­nia sunt constienti de impozi­ta­rea mi­nima si mai ales constanta de nu­mai 16%, comparativ cu 26%-33% in Franta. Dar multi au incercat si au fost dez­ama­giti de birocratia existenta. Apoi lipsa de lichiditate, in cadrul BVB – mai putin pe SIBEX – si o volatilitate restransa, au des­curajat mai mult de cativa inves­titori”, a declarat Mircea Dologa.

El si-a inceput activitatea de inves­titor si trader in 1987, iar ulterior a fon­dat un concept nou de predare, bazat pe aspec­tele practice ale activitatii de tran­zactio­nare. Dologa a studiat la New York Uni­v­ersity si Cooper Union School of Engineering and Science, tot din New York, iar in prezent locuieste in Paris, Franta. „Din pacate, in Romania inca totul merge greu si foarte lent! Chiar daca au trecut mai bine de 20 de ani de la schimbarea de regim, inertia inca exista si numai o noua generatie educata mo­dern ar putea schimba lucru­rile”, spune Dologa.

In cadrul luarii deciziei de tranzac­tio­nare, Mircea Dologa spune ca a fost surprins ca in Romania analiza tehnica clasica este „foarte, foarte putin stapa­nita si practicata”.

„Jurnalistii din presa scrisa si de la TV influenteaza majoritatea deciziilor de investitii. Oare este acest lucru posi­bil? Se pot obtine in acest mod rezultate pro­bante? Se uita foarte repede ca ei sunt inainte de toate jurnalisti si nu inves­titori sau traderi profesionisti. Nu mai vorbesc de analiza tehnica moderna, cu care se obtin cele mai profitabile rezul­tate. Putem numara pe degete cativa specialisti in metodologiile lui Elliott, Gann sau Jen­kins”, afirma Dologa.

Analiza tehnica clasica, care a luat nastere in urma cu mai mult de 100 de ani, incearca sa foloseasca anumite ele­mente deja identificate ca fiind foarte utile studiului probabilistic al unei piete, cum ar fi liniile de trend, formatiunile grafice, acestea semnaland investitorilor momentul optim pentru a lua o decizie de tranzactionare.

Potrivit lui Dologa, analiza tehnica mo­derna este mult mai eficienta si pro­fitabila decat cea clasica, avand potentialul „sa realizeze proiectii proba­bilistice de obiective de piata foar­te pre­cise, uneori cu o eroare de doar un punct de tran­zac­tio­nare, dar si sa sesi­zeze tran­zactiile cu un profit optim si cu cel mai mic risc tran­zactional posibil”.

Care este tendinta pe termen scurt/mediu a SIF-urilor

In ceea ce priveste evolutia actiunilor principale de pe piata romaneasca, ana­listul spune, in cazul SIF-urilor, ca in­dicele acestora a efectuat o intoarcere de la nive­lul 25.110 puncte, ultimul varf atins, si continua miscarea descendenta, pentru un termen scurt.

„In ce­ea ce priveste termenul mediu, putem semnala ca miscarea des­cendenta curenta o sa fie confirmata daca nivelurile 21.145 si 17.856 de puncte sunt sparte, in panica unui momen­tum descendent”, a pre­cizat Dologa. In caz contrar, a adaugat aces­ta, depasi­rea nivelului 25.110 de punc­te ne orien­teaza catre o miscare ascen­denta, care nu este imposibil sa ajunga si chiar sa depaseasca vechile maxime de la nive­lurile-cheie 29.578 si 34.770 de puncte.

„Daca suntem obiectivi, noi pledam mai degraba pentru un scenariu sta­tionar sau descendent pana in vara anului 2011. Dar, ca intotdeauna, piata nu este un bol de cristal si numai teh­nica studiului deta­liat al pietelor inter­conectate, cum ar fi cei trei indici Dow – Industrial, Transpor­tation si Utility, aso­ciati cu piata valutara (USD, CAD si AUD), cu materiile prime si cu rata do­banzilor, ar putea sa ne puna pe calea proiectiilor veridice”, a mentionat ana­listul tehnic.

Actiunile din componenta BET care pot aduce castiguri

In  cazul actiunilor din componenta indicelui BET, Mircea Dologa spune ca titlurile cele mai potrivite pentru a men­tine o investitie pozitiva ar fi cele de la Transgaz Medias (TGN) si Antibiotice Iasi (ATB). Aceasta alegere este in concordanta cu concluziile analizei fundamentale, Transgaz fiind o companie din sectorul ener­getic, care este foarte sensibil la sca­derea dolarului. Cu cat moneda ame­ri­cana scade mai mult, cu atat aceasta actiune va creste, intre aceste active existand o corelatie inversa.

In ace­lasi timp, titlurile Antibiotice fac parte din actiunile de­fensive, care au o sca­dere mai mica, in pe­rioadele in care eco­nomia este slaba.

„Medicamentele sunt prescrise in orice perioada de timp, rece­siune sau, dimpo­triva, un climat econo­mic pozitiv. In plus, elementul sezonalitate joaca aici un rol optim, cu maxime in lunile ianu­arie si februarie 2011. Noi am considera Anti­biotice Iasi si Biofarm Bucuresti pe acelasi nivel decizional de tranzactio­nare”, spune analistul.

Actiunile din componenta indicelui BET, unde perspectiva este negativa, sunt cele ale BRD, Banca Transilvania (TLV), Broker Cluj (BRK) si Impact (IMP).

„Este important sa amintim ca, de fiecare data cand o actiune este selec­tio­nata pentru investitii, trebuie pro­cedat cu mare precautie, din cauza ris­cului dublu: cel datorat parametrilor intrinseci ai ac­tiunii specifice sau al sectorului la care actiunea apartine si cel economic, depen­dent, de ciclul econo­mic in care ne aflam, la momentul deci­ziei… orice s-ar intam­pla, existenta unui stop loss (ordin de limitare a pierderilor – n.r.) ramane im­perativa”, subliniaza Mircea Dologa.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

EconomicTimes.ro va prezenta maine detaliat opiniile lui Mircea Dologa referitoare la evolutia pietei de capital

Un comentariu

  1. ego spune:

    o “legatura directa” intre titlu (Investitorii romani nu stapanesc nici analiza tehnica clasica, daramite pe cea moderna) si analiza fundamentala facuta pentru ATB si TGN…

Lasati un comentariu