Sambata, 21 decembrie 2013

Mobius face ce face si o da in bara. Cat de guru mai este administratorul Fondului Proprietatea ?

 Mark Mobius, presedinte executiv al grupului Templeton care administreaza printre altele si cel mai mare fond listat pe bursa de la Bucuresti, Fondul Proprietatea (FP), a luat anul trecut niste decizii cat se poate de neinspirate atat in ceea ce priveste investitiile de pe piata interna cat si la fondurile proprii de pe pietele externe.

In prima parte a anului trecut, imediat dupa ce a preluat fraiele Fondului Proprietatea, Mobius, supranumit GURU-ul pietelor emergente, s-a gandit ca fondul romanesc este prea solid din punct de vedere financiar si a cumparat de hoardele de cash pe care le avea atunci la dispozitie actiuni Erste Bank (EBS) si Raiffeisen Bank (RBI) care au totalizat circa 350 milioane de lei, chiar inainte ca actiunile austriece sa se prabuseasca pe bursa cu 60% si respectiv 50% pana la sfarsitul anului.

La momentul respectiv am zis: OK, mai greseste omul. O fi el guru dar nu poate sa le nimereasca de fiecare data.

Zilele trecute insa aflam o alta “bomba”. Divizia de administrare a fondurilor Templeton, Templeton Asset Management, este prin intermediul fondurilor pe care le administreaza cel mai mare creditor al Ungariei, cu o expunere de 10% din obligatiunile unguresti, adica in jur de 7,3 miliarde de euro. Asta dupa ce la sfarsitul anului trecut agentia Moody’s a retrogradat ratingul Ungariei in categoria “junk” cu perspectiva negativa si pietele anticipeaza in acest moment un risc crescut de default.

Ca sa va faceti o idee despre cat de “bine” merg obligatiunile unguresti va spun ca Ungaria a ajuns zilele trecute sa se imprumute de pe pietele internationale la o dobanda de 10%, aproape dubla fata de cat era in septembrie anul trecut si sunt de-a dreptul disperati sa ia bani de la FMI.

Astazi, alta “bomba” marca Mobius. Site-ul zerohedge.com a facut public o lista cu cei mai mari detinatori de actiuni ale bancii italiene UniCredit ale carei actiuni au pierdut 30% din valoare numai in ultimele doua zile dupa ce banca a vandut prin emisiune actiuni pe piata la un pret aproape la jumatate fata de cotatia de pe bursa.

Soc: fondurile lui Mobius se regasesc printre cei mai mari detinatori de titluri UniCredit dupa ce si-a majorat ultima data participatia in banca italiana chiar in vara anului trecut, inainte sa piarda peste 70% din valoare.

Cu asa exemple de succes nici nu este de mirare ca investitorii nu se inghesuie sa cumpere actiuni la Fondul Proprietatea.

Mobius incearca in aceste zile sa-si spele rusinea cu declaratii optimiste cum ca in urmatorii 10 ani pietele emergente vor depasi economiile dezvoltate.

Una este insa sa fi optimist cu privire la perspectivele de crestere ale pietelor emergente pe termen lung si alta este sa te infigi in actiunile bancare europene cele mai volatile intr-o perioada in care se vorbeste despre falimentul unei tari din zona euro.

Despre intrarea in incapacitate de plata a Greciei si efectele acestui default asupra altor state din zona euro se vorbea deja din martie-aprilie a anului trecut.

Comentariu de Cristian Dumitru – editor la EconomicTimes.ro

11 Comentarii

 1. marius spune:

  ar fi corect sa scrieti si despre achizitiile bune ale fp; vezi azomures

 2. nelu din chiajna spune:

  Supertare asta :) ))))))))))) Dupa ce face praf miliarde, uite ca are si AZO de 2 lei. Noi.

 3. tyty spune:

  bun. deci azo. de cat a cumparat azo comparativ cu erste,raivarzen si obligatiuni bozgoresti ?

 4. marcel spune:

  se gasesc tot felul de ziaristi specialisti sa comenteze deciziile unor oameni cu experienta de munca poate mai mare decat toti anii de viata ai ziaristului….
  sa aud si eu de vreun mare ziarist care a facut ceva in viata lui, altceva in afara sa comenteze aiurea orice stire, vreo analiza pertinenta..

 5. Cristian Dumitru spune:

  A cumparat actiuni Azomures de vreo 10 mil. lei la un pret de circa 0,8. Acu AZO e la 1.35, deci a castigat vreo 5-6 milioane de lei pe AZO si a pierdut vreo 140 milioane de lei pe Erste si Raiffeisen la Fondul Proprietatea.

 6. Gabi spune:

     Cea mai  mare parte din actiunile AZO le aveau deja. Deci nu intra la categoria “cumparaturi inspirate”.

 7. Cristian Dumitru spune:

  Marcel. Eu nu am o armata de zeci sau sute de analisti si oameni specializati care asta fac toata ziua sa intoarca pe toate fetele datele si informatiile din toata lumea. Si nu sunt platit cu zeci de milioane de euro cum este Mobius ca sa pierd jumatate din banii investitorilor intr-un an de zile.

 8. adidagger spune:

  Ma rog falimente au mai existat si vor mai exista, daca dl. Mobius ia deciziile gresite va ajunge si dansul acolo…cu FP cu tot.

 9. Eco spune:

  De ce oare se incapataneaza oamenii sa cumpere actiuni pe timp de criza? In contextul unei crize de tip nou, intr-o permanenta dinamica, care vine cu noi provocari odata la cateva luni? Singurul lucru care creste e chiar instabilitatea… Iar ce creste sigur, sunt CDS-urile… Ceea ce le face, nu, instrumente investitionale mult mai adecvate unei crize…

 10. Turcu spune:

  @ Eco:
  “…De ce oare se incapataneaza oamenii sa cumpere actiuni pe timp de criza?…”???!!! Pai fiind-ca asta e regula numarul unu al investitorului! “Cumpara la cadere, vinde cind piata e sus”! Mde…toti “e” economisti in ziua de azi…

 11. ion spune:

  foarte bun articolul,de fapt mobius s-a mai bagat si la IMPACT la 0.5 si acum e 0.1 pretul,realizarile lui mobius pe intreaga cariera sunt sunt media castigurilor celor mai mari fonduri si oameni de investitii,dar vb aia daca faci 10 investitii cel putin una e profitabila(AZO)

Lasati un comentariu