Vineri, 11 aprilie 2014

Mobius: Leul este supraevaluat cu peste 50%, dar asta nu inseamna neaparat ca se va deprecia

Seful Templeton atrage atentia ca statul roman si administratorul FP ar trebui sa aiba acelasi obiectiv

Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori ai lumii si presedintele executiv al Templeton Asset Manage­ment, spune, intr-un inter­viu acordat EconomicTimes.ro si Financiarul, ca leul este su­praevaluat cu peste 50%, potrivit eva­luarilor fundamentale, dar asta nu in­seamna neaparat ca moneda romaneasca va deveni mai slaba in raport cu euro sau cu dolarul, deoarece multi factori pe ter­men scurt vor interveni in determinarea valorii de piata a acesteia.

Grupul Franklin Templeton este inca increzator ca va reusi sa creasca valoarea portofoliului Fondului Proprietatea (FP), chiar daca sunt teme asupra carora are o viziune diferita de cea a guvernului, spu­ne Mobius.

Templeton a preluat administrarea Fon­dului Proprietatea in toamna anului trecut si a avut deja doua conflicte cu sta­tul roman pe marginea donatiei de 400 de milioane de lei pe care Romgaz a fost obli­gata sa o faca la bugetul de stat si pe tema infiintarii celor doi giganti ener­getici na­tionali, Electra si Hidroenergetica.

Mobius spune totusi ca aceste contro­verse nu reprezinta conflicte cu guvernul roman, cu care coopereaza pentru a cres­te valoarea FP. El atrage insa atentia ca statul roman si grupul Franklin Temple­ton ar trebui sa aiba acelasi obiectiv si anume cresterea valorii companiilor din porto­foliul FP.

„Franklin Templeton nu are ni­ciun conflict cu Guvernul Roma­niei. Noi cooperam cu guvernul pentru a im­bu­natati valoarea Fondului. Desigur, din cand in cand vor exista dispute legate de ches­tiuni specifice pe care le vom rezolva pe cai legate. Guvernul Romaniei joaca un rol important in multe din com­paniile din portofoliul Fondului Proprie­tatea. Cu toate ca sunt si teme asupra carora nu suntem de acord, suntem inca optimisti ca vom reusi sa crestem valoa­rea porto­foliului Fon­dului Proprietatea, inclusiv prin interme­diul unor masuri precum cele luate in cazul Romgaz si in cel al companiilor energetice”, a spus Mobius.

„Credem ca, in timp, guvernul Roma­niei va intelege ratiunea din spatele deci­ziilor noastre si va considera actiunile si sfaturile noastre drept demne de luat in seamna pentru companii si guvern in general. Nu trebuie sa uitam ca Franklin Templeton si Guvernul Romaniei ar trebui sa aiba acelasi obiectiv, si anume cresterea valorii acestor companii”, a adau­gat acesta.

Lupta pentru iesirea din recesiune

Mobius subliniaza ca un pas spre re­ve­nirea economiei romanesti si totodata pen­tru cresterea pe termen lung a aces­teia ar putea fi chiar reformarea practi­cilor de guvernanta corporativa de catre guvern, alaturi de privatizarea compa­niilor prin intermediul bursei.

„Romania se stradu­ies­te sa iasa din recesiune si acest lucru a afectat investitiile straine, bugetul de stat si piata in general. Cre­dem intr-o revenire a pietei romanesti. De asemenea credem ca un pas spre revenire si catre crestere pe termen lung ar fi privatizarea activelor statului prin bursa si reformarea practi­cilor de guvernanta coporativa de catre guvern”, a precizat presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Acesta continua sa creada ca viitoarea listare a Fondului Proprie­ta­tea, precum si a participatiilor statului la alte companii vor creste semnificativ li­chiditatea pietei de capital romanesti in viitor.

„Ne astep­tam ca investitorii sa fie atrasi de oferta in crestere de pe piata romaneasca, ceea ce va creste si atracti­vi­tatea altor companii, cel mai pro­babil pri­vate”, afirma Mobius, adau­gand ca „foarte mult, bineinteles, va depin­de de atitu­dinea Guvernului Roma­niei fata de com­pa­niile pe care le contro­leaza”.

La fel ca si alti oficiali ai Franklin Tem­pleton, Mobius nu doreste insa sa comen­teze pe marginea modului in care ar pu­tea evolua actiunile FP dupa listare, rezumandu-se sa spuna doar ca pretul va reflecta cererea si oferta din piata. Fostii proprietari deposedati de regimul comunist care au primit actiuni FP in contul despagubirilor spera ca dupa listare pretul actiunilor sa ajunga in apropierea valorii nominale de 1 leu, respectiv valoarea la care s-au facut despagubirile.

Nu conteaza sectorul, ci perspectivele

Unele fonduri de investitii adminis­trate de Franklin Templeton au cumparat anul trecut actiuni ale Bursei de Valori Bu­curesti (BVB), dar Mobius a spus ca poli­tica grupului este de a nu comenta des­pre investitii si detineri individuale din porto­foliile noastre.

„Credem ca mana­ge­men­tul Bursei de la Bucuresti va fi capabil sa creasca atractivitatea pietei si va reusi sa o dezvolte prin convingerea guvernului si a actionarilor majoritari ai companiilor sa respecte practicile corecte de guvernanta corporativa si sa protejeze drepturile actio­narilor minoritari”, a spus Mobius.

Potrivit sefului Templeton, grupul cau­ta activ oportunitati de investitii in Ro­mania si este optimist in privinta pers­pec­tivelor pietei de capital locale, iar in acest context se asteapta sa gaseasca plasa­mente interesante aici.

„Noi suntem fideli principiilor de in­vestitii tip value pe baza unor analize amanuntite si pe un orizont de timp lung. Abordarea noastra de inves­titii este de tip bottom up, ceea ce inseam­na ca ne uitam la companii, le facem o analiza detaliata si due dilligence si inves­tim daca suntem increzatori in perspec­tivele pe termen lung ale aces­tora, indiferent de sector”, a precizat Mark Mobius.

La fel ca in ultimii doi ani, Mobius nu pare sa fie optimist in privinta perspec­tivelor monedei  nationale, considerand ca aceasta este supraevaluata.

„Potrivit evaluarilor prin paritatea de pret (o teorie care presupune ca valoarea valutelor va fi legata de valoarea acelorasi bunuri si servicii – n.r.), moneda romaneasca este supraevaluata cu peste 50%. Dar asta nu inseamna ca moneda va deveni mai slaba in raport cu euro sau cu dolarul american intrucat multi factori pe termen scurt vor interveni in determinarea valorii de piata a monedei”, afirma Mobius.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu