Duminica, 20 aprilie 2014

Mobius: Rabdarea aduce intotdeauna castiguri

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, a facut recent o serie de comentarii referitoare la evolutia curenta a pietelor emergente comparativ cu restul lumii.  Cu peste 40 de ani de experienta pe pietele emergente din intreaga lume, Mobius este considerat unul dintre cei mai de succes investitori si manageri de fonduri la nivel global. In prezent, el coordoneaza echipa de cercetare a Templeton, cu birouri pe 16 piete emergente si gestioneaza portofoliile pietelor emergente.

Principalele teme abordate de Mobius in cadrul  seminar financiar organizat recent de Citibank Romania pentru clientii Citigold au fost:

  • Privind zece ani in urma, pietele emergente au avut randamente mai bune decat Statele Unite si pietele dezvoltate.
  • Privind catre viitor, cererea si oferta sunt consecvente si determinate de factori sustenabili, astfel incat, in opinia Dr. Mobius, cresterea estimata pentru pietele emergente in 2012 o va depasi pe cea a pietelor dezvoltate.
  • In 2011, perceptia asupra structurii economiei globale s-a modificat in mod radical – interesul investitorilor nu mai este orientat in mod exclusiv catre Statele Unite ca si motor al economiei globale, ci din ce in ce mai mult catre marile economii emergente precum China si India, care au inceput sa contribuie in mod semnificativ la produsul intern brut mondial.
  • Toti indicatorii economici fundamentali, de la rezervele valutare, raportul dintre datorii si produsul intern brut, pana la inflatie si ratele pe termen scurt se afla acum intr-o stare mult mai buna pe pietele emergente intrucat acestea sunt tari care se indreapta catre o crestere economica sustenabila.
  • Atunci cand selecteaza tarile si industriile in care investeste, Franklin Templeton Emerging Markets Fund ia in considerare diferite active suport: consumatori (populatie) si marfuri (urbanizare).
  • In contextul pietelor emergente, noua oportunitate identificata de catre Templeton Emerging Markets Fund sunt New Frontier Markets. Romania, Slovenia, Bahrain, Cambodgia, Vietnam, Peru sunt doar cateva dintre tarile mentionate.
  • In timp ce numeroase economii dezvoltate sunt marcate de procupari privind nivelul datoriilor suverane, multe economii emergente sunt caracterizate de rate semnificative de crestere, o rata  scazuta a raportului dintre datoria publica si produsul intern brut precum si de rezerve valutare substantiale. Dr. Mobius considera  ca aceste avantaje fundamentale se vor consolida pe parcursul anilor viitori, avand posibilitatea sa fie reflectate in timp in profiturile si preturile actiunilor companiilor de pe pietele emergente.
  • Unul dintre riscurile aduse in discutie de Mobius, in contextul pietelor emergente, este inflatia care, in unele cazuri, a crescut pe pietele emergente in 2011. Recent, inflatia a scazut in unele tari, permitandu-le acestora sa se orienteze catre o politica monetara stimulativa. Brazilia si Indonezia, spre exemplu, au redus deja ratele dobanzilor, in timp ce China a relaxat cerintele privind rezervele bancilor pentru prima data din 2008. Potrivit lui Mobius, aceasta tendinta ar putea continua in 2012, intrucat in contextul actual de incetinire a cresterii globale si de scadere a presiunii inflationiste, pietele emergente isi indreapta atentia catre stimularea cresterii economice.
  • Un alt risc mentionat este cel de volatilitate a pietei: “Vor exista intotdeauna factori neprevazuti si circumstante care ar putea deveni catalizatori ai unor schimbari majore in peisajul global, asa cum au dovedit-o evenimentele din ultimii ani. Nu putem anticipa cu exactitate cand va avea loc urmatoarea corectie a pietei si nici nu putem aprecia dimensiunea acesteia, dar suntem constienti de faptul ca volatilitatea pietelor este o realitate permanenta.

Dar fiecare criza aduce potentiale oportunitati. Asadar, Templeton investeste in continuare pe termen lung in companii pe care le considera subevaluate, dar fundamental puternice si cu potential de dezvoltare, si pe care le considera capabile sa infrunte vremurile dificile.

  • Dr. Mark Mobius a afirmat in repetate randuri ca nu exista un moment bun pentru investitii, ci momentul in care banii sunt disponibili pentru investitii. Rabdarea aduce intotdeauna castiguri.

Lasati un comentariu