Duminica, 05 ianuarie 2014

Moment istoric: Catalin Chelu isi vinde actiunile la SIF-uri pentru a intra pe firme mai mici unde poate obtine controlul

Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori persoane fizice de la Bursa din Bucuresti (BVB), spune ca isi vinde cea mai mare parte a actiunilor detinute la SIF-uri pentru a cumpara pachete de actiuni la firme mai mici unde sa obtina controlul si isi poate impune propria strategie.

“Mi-am pierdut  5-6 ani din viata cu aceste SIF-uri.  Eu am vrut sa ma lupt cu sistemul, dar nu am reusit. Am sa fac placere CNVM-ului, care protejeaza managementul SIF-urilor prin legi abuzive, si imi voi reduce detinerile sub limita de 1%”, a declarat Catalin Chelu. El nu a dorit sa mentioneze cat mai detine in prezent la SIF-uri, spunand doar ca “destul pentru a mai putea cumpara niste intreprinderi”.

El a inceput sa isi construiasca portofoliul la SIF-uri incepand cu 1999, cea mai puternica pozitie detinand-o in 2008, cand ajunsese presedintele SIF Moldova si a incercat sa il inlature pe Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia. In ultimii ani,  influenta lui Chelu in SIF-uri a scazut, in conditiile in care conducerile SIF-urilor au suspdendat drepturile de vot ale mai multor societati prezumate ca actioneaza in mod concertat cu acesta.

Chelu a cumparat in ultimele luni pachete de actiuni la mai multe societati mici de la Bursa, precum producatorul de abrazivi Carbochim Cluj, producatorul de articole ceramic Faimar Baia Mare, si producatorul de seminee Ves Sighisoara.

33% la Argus

Cele mai recente achizitii ale acestuia au vizat producatorul de ulei Argus Constanta, unde a ajuns sa detina, potrivit propriilor declaratii, circa 33% din companii.

“Am ajuns sa detin circa 33% din Argus prin intermediul mai multor firme. Daca depasesc pragul, voi face o oferta de preluare”, a precizat Chelu.

Investitorul a ajuns astfel  in doar doua zile cel mai important actionar al Argus, depasind participatia detinuta de SIF Oltenia, care controleaza circa 27% din titluri.

Intre Chelu si SIF Oltenia a fost un conflict puternic in urma cu cativa ani, cand acesta a incercat sa schimbe conducerea societatii, dar nu a reusit pentru ca voturile oamenilor lui Chelu au fost anulate pe motivul ca actioneaza in mod concertat. Reglementarile pietei de capital interzic unui investitor sau unui grup de investitori care actioneaza in mod concertat sa detina mai mult de 1% din actiunile unui SIF.

Catalin Chelu, dar si alti investitori de pe piata de capital, au acuzat de-a lungul timpului faptul ca aceste reglementari nu fac altceva decat sa protejeze conducerile actuale ale SIF-urilor. Omul de afaceri din Galati a si atacat in instanta pragul de detinere de la SIF-uri, dar a pierdut procesul.

“Normal ca o sa incerc sa ma inteleg cu cei de la SIF Oltenia, chiar daca nu-mi face nici o placere”, spune acum  Chelu, in privinta situatiei de la Argus.

El spune ca a intrat in actionariatul Argus pentru ca a fost atras de industria in care activeaza compania si de situatia in sine a producatorului de ulei care este “excelenta”.

“Argus are o situatia excelenta, are capital, are activitate. Este un domeniu unde sunt foarte putini producatori independenti adevarati, nu este ca la paine”, spune Catalin Chelu. Acesta mai spune ca isi reorienteaza intreaga strategie de investitii spre astfel de companii, nefiind interesat in aceste conditii nici de oferta Petrom care se deruleaza in aceasta perioada.

“M-am saturat sa fiu la cheremul sistemului. Nu mai merg pe chestii mari care sa ma lase la vointa altora. Vreau sa pot detine controlul, sa pot sa-mi impun managerii si viziunea mea despre cum ar trebui sa fie conduse societatile”, afirma Chelu.

In ceea ce priveste Fondul Proprietatea (FP), el spune ca a cumparat actiuni, dar achizitiile nu au fost semnificative.

“Este o perspectiva mai buna la FP decat la SIF-uri”, considera totusi Chelu.

Catalin Chelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursa din Bucuresti, avand detineri in cateva zeci de societati. El este in acelasi timp si unul dintre cei mai controversati investitori, ajungand inclusiv in atentia publica, dupa ce a fost arestat anul trecut, fiind acuzat de o incercare de mituire a lui Dan Valentin Fatuloiu, la acel moment secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

SIF-urile sunt unele dintre cele mai valoroase societati din Romania, cu active de 1,8 miliarde de euro si o capitalizare bursiera cumulata de 720 milioane de euro.

Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

Foto: digitalart / FreeDigitalPhotos.net

2 Comentarii

 1. Nar_cis spune:

  Eu sincer il vad pe acest “investitor” ca un haiduc necinstit.
  Se orienteaza catre societati care au cifra de afaceri buna, active mai mari decat datoriile si au profit… iar apoi se duce la condurea societatilor, le cumpara pachetele majoritare de actiuni dupa care convoaca adunarea generala a actionarilor pentru a aproba strategia de investitii pentru anul in curs de a reinvesti tot profitul in “investitii pe piata de capital”…ceea ce a facut la ELGS la inceputul anului a aplicat la majoritatea societatilor unde este actionar.
  Nu inteleg de ce CNVM-ul nu vede activitatea acestui “investitor” la societatile unde cumpara actiuni….

 2. mark spune:

  Bursa este o jungla cu pradatori specifici nu numai la noi ci si in alte tari.In America tara fanion , istoria bursei si a luptelor bursiere si incalcarilor normelor , a legilor care incercau sa prinda din urma realitatea are cam 200 de ani vechime.In anii 80 celebri “raideri” cautau active subevaluate le f

  aceau bucati si profitau vanzand la suprapret bucatile.Oracolul din Omaha `Waren Buffet s-a imbogatit tot din active subevaluate.Berkshire Hathaway firma lui fanion de asigurari a fost insa un esec , fiind o firma de textile in care oricat a investit nu a reusit sa o puna pe profit pe textile.Chelu urmareste doar banii pentru el si de aici conflictul cu angajatii si investitorii.Cumpararea in cascada e un procedeu folosit si de altii si cel mai proeminent e Vuza.Insa Vuza a dorit sa dezvolte iar Chelu doreste sa adune.Pana la urma bursa e un risc.Cei care vor sa investeasca trebuie sa cerceteza si sa riste.Daca vrei sa fii coactionar cu Chelu sfatul meu e sa vinzi si sa fugi.El castiga dar cei din jur nu.Ca angajat la una din firmele lui Chelu , trebuie sa intelegi ca nu apartii unei firme de familie care vrea sa ramana pentru urmasi , nu esti intr-o firma guvernata de principii corporatiste cum se construiesc chiar firmele conduse de fonduri pentru a fi vandute si nici efortul unei multinationale care doreste sa inspire angajatilor loialitate.Ca angajat la Chelu esti presat sa muncesti , prost platit si perspectiva ta cariera la el e haotica.Poate sa distruga tot sau poate sa pastreze status quo-ul.Sfatul meu e sa te reorentezi.Pentru cei din orase mai mici si la o anumita varsta situatia conjuncturala insa e aproape ca a iobagilor feudali legati de glie.

Lasati un comentariu