Luni, 30 decembrie 2013

Moment istoric: Statul nu mai detine pozitia de control la Fondul Proprietatea

Actionariat FP la 16 mai, Sursa: FP

Dupa mai bine de cinci ani de la infiintarea Fondului Proprietatea (FP), statul nu mai detine pozitia de control, participatia acestuia trebuind sa scada sub pragul de 33%, dupa ce Autoritatea Nationala Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a emis si transmis Depozitarului Central un pachet total de 1,687 miliarde de actiuni, care reprezinta peste 12,2% din capitalul social al Fondului.

Participatia statului se va reduce astfel de la 36,79% pana la 24,55% sub cea a actionarilor persoane fizice romane si doar putin peste detinerea fondurilor de investitii straine, daca avem in vedere cele mai recente raportari oficiale, de la data de 16 mai. La acel moment, persoanele fizice romane controlau 25,22% din actiunile FP, in timp ce institutionalii straini detineau 23,33% din capital.

„Valoarea totala a titlurilor de conversie aferente cererilor de optiune in actiuni la Fondul “Proprietatea”, emise si transmise Depozitarului Central in vederea inregistrarii in registrul actionarilor, dupa incetarea perioadei de suspendare (respectiv, in perioada 2 – 26 mai 2011)  este in cuantum de  1.687.459.314 de actiuni”, au mentionat oficialii ANRP, la solicitarea EconomicTimes.ro.

Potrivit ANRP, pana la data de 26 mai, numarul titlurilor de conversie emise si transmise Depozitarului Central este de 1.447 de titluri. Dintre acestea, pachetul cel mai mare de titluri transmis de catre ANRP, dupa incetarea perioadei de suspendare, este de 462 de titluri de conversie, in cuantum de 799.909.816 actiuni, reprezentand 5,8% din capitalul social al FP.

Contactati de EconomicTimes.ro, oficialii Depozitarului Central nu au dorit sa precizeze  cate actiuni a transferat din contul Ministerului Finantelor catre noii actionari. In aceste conditii nu se stie exact cate actiuni au fost transferate deja din contul MF, dar oricum ajunsa in acest punct, procedura nu ar trebui sa mai dureze foarte mult.

Autoritatea a reluat in aceasta luna procedura de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni Fondul Proprietatea dupa ce aceasta fusese suspendata la inceputul anului ca urmare a listarii Fondului la Bursa.

Reluarea procedurii de despagubire a fost asteptata atat de fostii proprietari, deposedati de regimul comunist, cat si de speculatorii care cumparasera dosarele de la acestia, platind chiar si mai putin de 10% fata de valoarea nominala. Acestia isi pot vinde astfel actiunile cu un profit semnificativ la Bursa, de aceea reluarea procedurii a determinat si o scadere a pretului titlurilor FP, care a coborat in aceasta luna sub pragul de 0,5 lei.

Scaderea participatiei statului sub 33% este totusi importanta in special pentru actionarii privati, care nu vor mai avea drepturile de vot limitate si vor putea chiar sa preia controlului Fondului, in conditiile in care la FP nu exista prag de detinere ca la SIF-uri.

Atata timp cat statul detinea cel putin 33% din actiunile FP era singurul actionar care avea drept de vot total pentru titlurile detinute. Dupa ce participatia a coborat sub acest nivel, Adunarea Generala a Actionarilor de la Fondul Proprietatea poate decide in privinta drepturilor de vot oferite de actiunile detinute, precum si asupra cvorumului necesar pentru aprobarea hotararilor, bineinteles cu respectarea legilor in vigoare.

Totodata, actionarii privati ai FP vor putea intra mult mai usor in Comitetul Reprezentantilor, organismul de supraveghere al FP, care in prezent este dominat de reprezentantii statului.

Actiunile FP au scazut aproape continuu de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, ajungand la finele sedintei de azi la un pret de 0,486 lei/unitate, in conditiile in care in prima zi de tranzactionare pe Bursa, FP fusese cotat la un pret de 0,6495 lei/unitate.

In ultima luna, actiunile Fondului au scazut cu peste 13%, Franklin Templeton, administratorul Fondului demarand programul de rascumparare de actiuni pentru a stavili caderea titlurilor.

Lasati un comentariu