Vineri, 04 aprilie 2014

Monedele emergente au performat cel mai bine in debutul de an

Debutul anului 2012 a fost unul foarte bun pentru monedele emergente, in contextul in care apetitul la risc a fost stimulat de catre performanta buna a economiei americane in ultima parte a anului trecut, iar increderea pe pietele interbancare europene a fost stimulata de injectiile de aproape jumatate de trilion de euro ale Bancii Centrale Europene, ce au usurat accesul bancilor la lichiditate (multe banci comerciale reusind sa plaseze obligatiuni dupa ce in anul 2011 aceasta piata a fost aproape blocata).

Cea mai performanta moneda la nivel mondial in 2012 a fost forintul ungar, dupa ce in 2011 a pierdut 12.5% din valoare in fata dolarului. Avansul a survenit in contextul in care prim-ministrul Victor Orban a acceptat conditiile Fondului Monetar International, de a modifica o parte din masurile radicale adoptate anterior, pentru a primi sprijin financiar, in conditiile in care tara risca sa nu mai aiba acces la finantare de pe piata.

Dintre tarile Europei Centrale si de Est, au reusit sa se mai incadreze in top 10 performeri zlotul polonez (cu aproape 8% avans in fata dolarului) si lira turceasca (cu 7% plus fata de dolar). Coroana ceha si leul romanesc nu au reusit sa ajunga in top, inregistrand un avans de doar 3.2% respectiv 1.18% fata de dolarul american.

Desi Romania a avut performante foarte bune in domeniul consolidarii fiscale, atingandu-si tintele de deficit stabilite cu FMI, lucru remarcat de catre agentia de rating Fitch care a acordat un rating (BBB-) ce se incadreaza in categoria recomandata pentru investitii, leul nu a reusit sa aiba performante la fel de spectaculoase precum alte tari emergente datorita vizibilei stabilitati din 2011 (cand s-a depreciat cu doar 4.8% in fata dolarului) ce a indus un efect de baza nefavorabil.

Moneda cea mai vanduta in acest an a fost lira siriana, care s-a depreciat cu 6% pe fondul tensiunilor domestice.

 

Cele mai performante 10 monede (din 01.01.12 pana in prezent fata de dolarul american): 

1. Forint (Ungaria) +9,39%

2. Ngultrum (Bhutan) +8,80%

2. Rupee (India) +8,80%

4. Rupee (Nepal) +8,64%

5. Peso (Mexico) +8,59%

6. Real (Brazil) +8,36%

7. Peso (Colombia) +8,07%

8. Peso (Chile) +7,94%

9. Złot (Polonia) +7,92%

10. Lira (Turcia) +7,02%

- Coroana (Cehia) + 3.2%

- Ron (Romania) + 1.18%

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu