Joi, 08 ianuarie 2015

Mutatii macroeconomice de luat in seama: Noua Federatie Africana

Mediul micro si macroeconomic constituie, atat in teorie, cat si in practica, o simbioza cu extrem de multe conexiuni si practic este imposibil de a intelege unul dintre aceste medii fara o cunoastere, macar generala, a celuilalt. Diveri economisti pornesc de la micromediu pentru a intelege macromediul, altii actioneaza pe ipoteze inverse. Cineva glumea zilele trecute spunand ca doi economisti au trei pareri diferite despre acelasii eveniment sau aceeasi idee. Exista insa si puncte comune, unde, teoretic cel putin, gandim si actionam la fel.

Macromediul, cu precadere cel international, este extrem de important de cunoscut de catre noi toti. Nu putem, datorita progreselor globalizarii, a integrarii economiilor in standardele WTO, sa fim absenti la ceea ce se intampla din Singapore pana in Londra si Frankfurt. Ca argument, aduc doar pe acesta: ganditi-va la bursele de valori – exista deja un flux continuu intre acestea – se influenteaza una pe alta precum piesele unui domino: scad bursele europene, efectul se duce pe cele asiatice, apoi pe cele americane si inapoi pe cele europene. Anomalii sistemice exista, desigur, ocazional, dar pattern-ul general este acesta. Credeati ca BET, Nikkei 225 si Dow nu aveau nici o legatura? Aceasta este mai puternica decat ne putem imagina. Exemplele sunt numeroase.

Azi voi insista pe unul aspect dezbatut suficient in presa internationala si nu numai, si in lucrari de specialitate: polii de putere ai noii ordini mondiale. Mai mult sau mai putin, din variate surse media, toti auzim despre aceste concepte.

Cu totii stim deja ca avem de-a face cu BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), ca noi centre de influenta economica si/sau macroeconomica majora, dar zilele acestea au demonstrat o putere surprinzatoare de mobilizare si a altor state. Exemplul concret vine de pe continentul negru, acolo unde a avut loc un eveniment fara precedent pentru economia Africii si a lumii in general: semnarea unui acord general de colaborare intre 5 state, mai precis Kenya, tanzania, Uganda, Burundi si Rwanda. Dupa ce asimilam aceasta veste complet naucitoare, observam datele ”tehnice” ale acestui proces: o piata unica de cca 130.000.000 de consumatori. Aproximativ un sfert din Uniunea Europeana…desigur,vorbim despre alta putere de cumparare, despre alta putere economica a statelor, dar totusi, asta nu stirbeste cu nimic puterea dobandita prin acest acord.

De fapt, este vorba despre un acord de tranzit liber a pasagerilor, bunurilor si capitalurilor intre aceste 5 state importante de pe continentul african. Ce avantaje ofera acest aspect? Putere de negociere in relatiile cu clientii externi: daca ne gandim la Kenya – cu adevarat o putere economica, cu capital suficient, la Tanzania – exportator major de diamante pe piata mondiala, la Rwanda, unde 92 % din populatie este angrenata in sectorul agricol, observam ca exista motive economice foarte solide pentru crearea unei astfel de uniuni. Uganda este un stat cu traditii industriale vechi pe continent, iar Burundi are o importanta strategica deosebita pentru toate statele din zona. Asadar, avantaje peste avantaje.

Ieftinirea produselor statelor pentru consum de catre celelalte state din alianta este un alt aspect important, deoarece, in afara acestei viitoare ”federatii” (se estimeaza ca numarul statelor va creste), nume precum Nigeria, Coasta de Fildes, Camerun fiind pe o posibila lista, consumatorii din state precum Africa de Sud de exemplu, vor plati mai mult pentru aceleasi produse. Iata deci beneficiile unui astfel de tratat. Desigur, exista si costuri pentru cei implicati, dar, una peste alta, efectul sinergic al unei astfel de uniuni este considerabil mai mare in sens pozitiv.

Puterea sporita de negociere cu clientii externi – mai ales statele industrializate din Vest, ar putea crea sporiri ale preturilor unitare de vanzare (mai ales avand in vedere si bunurile pe care le exporta si le poate exporta acest conglomerat de state). Kenya se presupune ca va fi ”vioara intai” a acestui parteneriat, fiind totusi statul cu cea mai mare influenta si cu economia cea mai puternica dintre toate cele 5.

Cum priveste restul lumii acest status quo? Tocmai ce ne obisnuisem cu poli de putere precum Brazilia sau China, si iata ca nici natiunile africane nu raman indiferente. Puterea, pentru natiunile mentionate, sta in unitate. Altfel spus, ”unitate in diversitate”. Deviza Uniunii Europene nu mai este pur si simplu europeana, ci se aplica de fapt tuturor acestor grupari. Desi departe de a fi un model de integrare atat de complex precum Uniunea, acest inceput este totusi extrem de promitator pentru state care au suferit, indelung, povara unei sub-dezvoltari, datorita unei abilitati de negociere scazuta.

Este problema care, intro oarecare masura, a afectat toate statele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Exportam materie prima (tone, zeci de tone de cereale, materii lemnoase, produse agricole, etc.) pentru a importa…un telefon mobil sau un aparat video. Desigur, exemplul este exagerat, dar voit astfel, pentru a intelege dificultatile pe care initiatorii acestui proiect ambitios il au in vedere.

Lumea se divizeaza din ce in ce mai mult, motiv pentru care, in Facultatile de Stiinte Economice din tara si din lume, materia predata nu este doar ”globalizare”, ci ”globalizare si regionalizare”. Statele Unite si Rusia s-au luptat suficient de mult pentru suprematie mondiala, economica si militara. Cel putin economic, ”jocul” adus de globalizare este mult mai complex, sub nici o forma bipolar. Pe langa SUA, U.E. si BRIC, avem noi jucatori care intra pe o piata ce evolueaza de la monopol spre oligopol. Un exemplu in care macromediul african ar putea influenta balanta economica a lumii. Un prim exemplu din ceea ce initiatorii spera sa fie mai multe. Time will tell…

Comentariu de Lucian Alexandru Danciu,  analist financiar si colaborator al Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu

4 Comentarii

 1. Marcela Abraham spune:

  Mi se pare mie sau esti extrem de optimist in ceea ce priveste aceasta uniune (care nu e deloc cu rezonanta sociala)?
  Nu uita ca Africa are o cota de 1 la 60 in produsul intern brut global, iar ca suprafata este 1 la 5. Asa ca dupa mine este ca o picatura intr-un ocean daca mai luam si puterea de cumparare extrem de scazuta a celor 126 milioane de oameni care constituie populatia acestei comunitati.
  Punctul fierbinte al economiei globale este acum China, care incepe sa aiba un cuvant de spus la mesele rotunde. Deasemenea Rusia care isi schimba strategia de politica externa si India unde se observa tot mai mult modificari in comportamentul consumatorilor si al pietei.

  Oricum multumim pentru aducerea in revista a Africii sub raport economic.
  Poate mai multe cifre ar ajuta data viitoare.

 2. phoenix spune:

  de ce nu? e oricum alta putere de cumparare dar isi spun si ei cuvantul. totul e posibil.. mai bine cresc incet si sigur decat deloc.. si cine rade la urma..

 3. Alex Danciu spune:

  articolul a și dorit să prezinte întro lumină favorabilă această stare de fapt, tocmai pentru că, până acum, toată lumea ignora aproape complet zona Africii ca și potențial. E adevărat că este vorba despre o picătură în ocean, dar sper ca peste ani să observăm o creștere interesantă a statelor comparativ cu cele care nu fac parte din zonă. iar dacă Nigeria (membră OPEC – exportator major de petrol) și/sau Camerun intră în ”horă”, viitorul sună bine…

  Este doar o problemă de perspectivă, mulțumesc pentru criticile constructive.

 4. Eu cred ca este o initiativa foarte buna , avand in vedere ca numai impreuna pot supravietui .
  Nu cred ca o sa-i bage in Federatie si pe Nigerieni , pentru ca asta ar insemna sa-i lase pe nigerieni sa conduca federatia .

Lasati un comentariu