Vineri, 04 aprilie 2014

Necula, Prime Transaction: Bursa mai poate creste cu 10-15% pe termen scurt

Prima zi de tranzactionare a saptamanii s-a incheiat cu evolutii mixte pe indicii bursieri si variatii sub 1%, atat piata locala, cat si pietele internationale fiind in asteptarea primelor rezultate financiare ce urmeaza a fi publicate in SUA. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a pierdut 0,9%, in timp ce BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare (SIF), a fost singurul care a incheiat ziua cu evolutie pozitiva, dar aceasta a fost nesemnificativa, de doar  0,3%.

Totusi, brokerii raman in continuare optimisti si spun ca piata poate creste in conditiile in care datele financiare din America s-ar situa macar in marja asteptarilor initiale. “Investitorii asteapta primele rezultate pentru a-si face o parere mai buna despre ce urmeaza. Eu cred ca piata noastra mai are un potential sa urce cu 10-15%, iar pe plan extern ar mai fi loc de o crestre cu pana la 6-7%. Atata timp cat companiile americane au rezultate macar in nota obisnuita, chiar si fara sa surprinda pozitiv, aprecierile pot continua”,considera Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la societatea de brokeraj Prime Transaction.

SIF Oltenia a avut cea mai buna evolutie dintre societatile de investitii financiare, pretul unui titlu SIF fiind in urcare cu aproape 1,6%, pana la 1,93 lei/actiune. In schimb,  Petrom si BRD, cele mai mari companii listate pe BVB, nu au avut o zi buna terminand sedinta cu deprecieri de 1,6%, respectiv 2,5%.

Actiunile Cemacon Zalau (CEON) au pierdut chiar mai mult, inregistrand o corectie de 7,8%. Aceasta este totodata fiind prima scadere pentru producatorul de materiale de constructie de la listarea pe BVB, care a avut loc la inceputul saptamanii trecute. In aceasta perioada, titlurile CEON castigasera 55,3%.

“Teoria bunului simt spune ca piata nu poate creste la infinit, insa aceasta se aplica unor perioade mai indelungate de timp. Ar putea deveni valabila si in momentul de fata, insa pentru o cadere serioasa a pietelor este nevoie de ceva mai mult decat o teorie. Ar fi nevoie de niste riscuri foarte mari, riscuri care insa nu exista in momentul de fata”, a declarat Necula.

Valoarea totala a tranzactiilor facute ieri pe Bursa de la Bucuresti a fost de 26,5 mil lei (6,4 mil. euro), in usoara crestere fata de cea din sedinta precedenta. Cel mai lichid emitent a fost SIF Oltenia (SIF5), cu schimburi de 4,1 mil. lei (1 mil. euro).

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu